Билки и подправки – ползите за здравето от най-популярните

Билки и подправки – ползите за здравето от най-популярните

Може да мислим за билките като за зеленчуци, осигуряват практически безкалоричен източник на хранителни вещества и важни фитонутриенти за насърчаване на по-добро здраве.

Дълго преди съвременната медицина, древните цивилизации са разчитали много на различни билки, заради техните лечебни свойства. Въпреки че има много малко научни доказателства, че всяка една билка може директно да предотврати или излекува сериозни заболявания, изследванията все повече показват, че много от най-разпространените опции в магазините за хранителни стоки наистина притежават свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на определени заболявания или за намаляване на определени симптоми.

Що се отнася до билките, които се използват в кулинарията, имате много възможности за избор в зависимост от вкусовите ви предпочитания и към какви ястия искате да ги добавите. Ето някои от най-добрите опции.

Билки и подправки - ползите за здравето от най-популярните - oregano

Риган

Анализ на учени от Министерството на земеделието на САЩ (USDA)  е установил, че риганът може да има 3 до 20 пъти по-висока антиоксидантна активност от която и да е от другите 38 тествани билки. Оказва се, че билката има 42 пъти по-голяма антиоксидантна активност от ябълките и четири пъти повече от боровинките, които се славят като шампиони в това отношение.

Антиоксиданти могат да инхибират химичните реакции в тялото, които произвеждат свободни радикали, които увреждат клетките и в крайна сметка водят до заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. Маслата, естествено присъстващи в ригана, имат и антимикробни свойства. С други думи, те инхибират растежа на нежелани бактерии, включително Escherichia coli.

Мента

Билката е богата на флавоноидни антиоксидантни съединения, предимно ериоцитрин, лутеолин и хесперидин, според преглед на потенциалните ползи от ментата, публикуван във Phytotherapy Research. Тези флавоноидни съединения упражняват редица функции, две от които най-вече са противовъзпалителни и антиоксидантни. Те помагат на нашите клетъчни процеси, метаболитния трансфер на хранителни вещества и елиминирането на токсични странични продукти.

Някои изследвания, включително изследване в International Journal of Neuroscience, показват, че ментовият аромат може да помогне за подобряване на настроението и подбряване на мозъчната функция.

Билки и подправки - ползите за здравето от най-популярните - gettyimages 155017585 ce203d1692f64490840f5375a8e2074b

Босилек

Босилекът е източник както на лутеин, така и на зеаксантин. Доказано е, че високите нива в диетата на тези съединения, намалява риска от свързана с възрастта макулна дегенерация, най-голямата причина за загуба на зрението с напредване на възрастта. Тези съединения се отлагат в областта на макулата на ретината на окото и изглежда предпазват очите ни от вредна светлина, както и имат директни антиоксидантни ефекти.

Установено е също, че по-високият прием на каротеноидни антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин, е свързан с подобрена когнитивна функция при жените, според проучване на Journal of Nutrition, публикувано през юли 2020 г. Босилекът също така доставя големи количества витамин К и по-малки количества витамин С, бета- каротин и манган.

Билки и подправки - ползите за здравето от най-популярните - parsley planting growing harvesting

Магданоз

Магданозът е изключително богат на витамин К. Проучване в Journal of the American Heart Association през август 2021 г., базирано на данни от повече от 50 000 индивида, докладва, че хората, които ядат повече храни, богати на витамин К, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, свързани с атеросклероза.

Витамин К също така помага на тялото да произвежда протеините, необходими за съсирването на кръвта, което спира прекомерното кървене на раните и насърчава подобрената костна плътност, за да намали шансовете за остеопороза.

Билки и подправки - ползите за здравето от най-популярните - rozmarin posadka i uhod v otkrytom grunte 21

Розмарин

Розмаринът съдържа полифенолни антиоксиданти, които могат да помогнат за забавяне на разпространението на ракови клетки, въпреки че са необходими повече изследвания. Преглед в Nutrients предполага, че полифенолите в розмарина, включително розмариновата киселина, имат противоракова ефикасност, но това изследване също е предварително и е необходимо допълнително проучване.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares