Боровинки: Супер храна за мозъка

Боровинки: Супер храна за мозъка

Високата концентрация на антиоксиданти, ползите за сърцето и имунната система, правят боровинките супер храна. Последните изследвания разкриват, че са много полезни и за мозъка.

Проучвания, публикувани във Frontiers in Nutrition и The American Journal of Clinical Nutrition, показват, че включването на шепа боровинки в ежедневната ви диета може да има изненадващи ефекти върху паметта, настроението и стареенето на мозъка.

Какви са ползите от боровинките?

Тайната на боровинките се крие в техните флавоноиди и антоцианини. Флавоноидите са растителни съединения, които действат като антиоксиданти. В това семейство антоцианините, отговорни за интензивния син цвят на тези плодове, се открояват с директното си действие върху мозъка.

Според д-р Клеър Уилямс, специалист по хранителни невронауки в Университета в Рединг (Обединеното кралство), „боровинките действат на съдово и невронно ниво, подобрявайки мозъчната оксигенация и насърчавайки комуникацията между невроните.“ Това не само води до потенциално по-млад мозък, но и до по-гъвкав и емоционално стабилен ум.

Какво се случва с тялото ви, когато ядете боровинки?

Според научните изследвания, редовното консумиране на боровинки води до:

Подобряване на краткосрочната памет

Един от най-ранните и най-очевидни ефекти от ежедневната консумация на боровинки е подобряването на работната памет, т.е. способността за задържане и манипулиране на информация за няколко секунди или минути.

Проучване на Националните здравни институти показа, че възрастните хора, които консумират 24 грама боровинков прах дневно (еквивалентно на една чаша пресни боровинки) в продължение на 12 седмици, се представят по-добре на когнитивни тестове, фокусирани върху паметта и вниманието.

По-нисък риск от когнитивен спад

В дългосрочен план боровинките могат да играят ключова роля и в предотвратяването на невродегенеративни заболявания. Харвардският университет е ръководил изследване, свързващо редовната консумация на горски плодове, особено боровинки, с намален риск от болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Според проучването това може да се дължи на факта, че техните флавоноиди предпазват мозъка от оксидативен стрес, една от основните причини за клетъчното стареене и структурните увреждания на невроните.

Повишен мозъчен кръвоток

Ползите не са само на клетъчно ниво. Проучвания с функционален магнитен резонанс разкриха, че боровинките подобряват мозъчното кръвообращение, особено в области, свързани с езика, вземането на решения и планирането. Този ефект се изразява в по-голяма умствена пъргавина и подобрена концентрация, дори при млади хора без неврологични проблеми. По-ефективният кръвоток означава по-добре подхранен и оксигениран мозък.

Намаляване на мозъчното възпаление

Хроничното възпаление е един от тихите врагове на мозъка. То е свързано с множество разстройства, от леки когнитивни нарушения до заболявания като Паркинсон и дори някои видове депресия. За щастие, боровинките действат като естествено противовъзпалително средство, помагайки за намаляване на нивата на провъзпалителни цитокини. Това подобрява мозъчната среда и допринася за поддържане на добри когнитивни показатели с течение на времето.

Подобрено настроение

Един от по-малко известните, но най-обнадеждаващи ефекти е положителното влияние, което боровинките могат да имат върху емоционалното състояние. В проучване на Университета в Рединг, юноши и млади хора, които са консумирали боровинкови смутита в продължение на няколко седмици, съобщават за намаляване на симптомите на тревожност и повишаване на цялостното си благосъстояние.

Експертите препоръчват дневна порция между 100 и 150 грама пресни боровинки (приблизително една чаша). Замразени или лиофилизирани боровинки също са приемливи, стига да не съдържат добавени захари. Ползите се появяват с течение на времето, благодарение на кумулативния ефект на техните биоактивни съединения.

Когато боровинките се консумират в достатъчни количества, не само помагат да останете млади отвън, но и защитават и укрепват мозъка ви отвътре. От паметта и настроението, до предотвратяване на когнитивен спад, включването им в диетата ви е прост и естествен начин да подобрите здравословното си състояние.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares