Различни проучвания показват, че консумацията на черен шоколад може дори да подобри инсулиновата чувствителност и нивата на холестерола при хора с диабет.
Консумирането на пет парчета черен шоколад на седмица е свързано с намален риск от диабет тип 2, според дългосрочно проучване в САЩ, публикувано от „The BMJ“.
В световен мащаб 540 милиона души имат диабет и до 2045 г. прогнозите на Международната диабетна федерация показват, че един на всеки осем възрастни, приблизително 783 милиона, ще живее с диабет, което представлява увеличение от 46%. Шоколадът съдържа високи нива на флавоноли (естествено съединение, намиращо се в плодовете и зеленчуците), за които е доказано, че насърчават здравето на сърцето и намаляват риска от диабет тип 2. Но връзката между консумацията на шоколад и риска от диабет тип 2 остава спорна поради противоречивите резултати.
Освен това повечето предишни проучвания не са разглеждали дали консумацията на черен и млечен шоколад (които имат различно съдържание на какао, мляко и захар) може да има различни ефекти върху риска от диабет тип 2. За да проучат това по-нататък, изследователите комбинираха данни от три дългосрочни наблюдателни проучвания, проведени в Съединените щати върху мъже медицински сестри и здравни специалисти, без анамнеза за диабет, сърдечни заболявания или рак. Използвайки въпросници за честотата на хранене, попълвани на всеки четири години, те разгледаха връзките между диабет тип 2 и общата консумация на шоколад за 192 208 участници и консумацията на шоколадови подтипове (черен и млечен) от 11 654 участници за среден период на проследяване от 25 години.
Тъй като промените в телесното тегло предсказват рисковете от диабет тип 2, авторите са използвали тези диетични въпросници, за да оценят общия енергиен прием на участниците.
При анализи на общата консумация на шоколад 18 862 души са развили диабет тип 2. След коригиране на начина на живот и хранителните рискови фактори, авторите установиха, че хората, които ядат най-малко пет порции седмично от всякакъв вид шоколад (където една порция се равнява на едно стандартно шоколадово блокче), имат 10 % по-малък рис от развиването на диабет тип 2, в сравнение с тези, които рядко или никога не са яли шоколад. При анализи по шоколадов подтип 4771 души са развили диабет тип 2. След коригиране на същите рискови фактори, хората, които ядат поне пет парчета тъмен шоколад на седмица, са имали значително по-нисък риск от диабет тип 2 от 21%. Изследователите също така установиха, че рискът от диабет тип 2 е намален с 3% за всяка допълнителна порция черен шоколад, на седмица. Авторите на проучването обясняват, че високите нива на флавоноиди в черния шоколад могат да компенсират ефектите на наситените мазнини и захарта над наддаването на тегло и риска от други кардиометаболични заболявания като диабета.
Източник: LA RAZON