„Чисто хранене“ – какво представлява, плюсове и минуси?

„Чисто хранене“ – какво представлява, плюсове и минуси?

Някога просто идея, „чисто хранене“ сега е популярен стил на хранене и все по-засилваща се тенденция. Какво означава „чисто хранене“? Зависи от това кого питате. Термините „чисто хранене“ и „чисти диети“ не са официално определени и регулирани в нико държава, така че тълкуването от потребителите и маркетингът на „чисти“ продукти от хранително-вкусовата промишленост може да варира значително.

Като цяло се приема, че чистото хранене се отнася до храни, които са възможно най-близки до естественото си състояние, може би органични и най-вероятно с минимална употреба на всякакви химически добавки и консерванти.

Чистата диета може да включва цели плодове, зеленчуци, постни протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, като същевременно ограничава силно преработените закуски и други пакетирани храни с добавена захар и сол.

„Чистата диета“ също  се свързва с термини като растителна основа, хранени с трева, без захар или без глутен. В обобщение, чистото хранене привидно насърчава здравето и благосъстоянието.

Произход и същност на „чистото хранене“

Концепцията е популярна сред по-младите потребители, активни със социалните медии, които са основната платформа за знаменитости, блогъри и други високопоставени личности, които записват своите ястия и рецепти за чисто хранене.

Проучване сред повече от 1200 участници на възраст 14-24 години установи, че 55% са запознати с термина чисто хранене от социални медии, други онлайн източници или техни връстници.

Проучване на Международния съвет за информация за храните (IFIC) помага за по-нататъшното дефиниране на вярванията на потребителите относно чистото хранене. Установено е, че „чистоядците“ ядат храни, които не са силно преработени, като пресни или органични плодове и зеленчуци и хранителни продукти с кратък и прост списък на съставките.

Почти половината от анкетираните смятат, че се хранят с чиста храна, като най-цитираните са „яденето на храни, които не са високо преработени“, „яденето на пресни продукти“, „яденето на органични храни“ и „яденето на храни с прост списък на съставките“.

64% от анкетираните казват, че се опитват да избират храни, направени с чисти съставки, определени като „неизкуствени или синтетични“, „органични“, „пресни“ или „естествени“.

Тъмна страна на „чистото хранене“

„Чистото хранене“ може да придобие различно значение, когато въвежда нереалистични очаквания. В проучване сред тийнейджъри и млади възрастни, въпреки че 71% определят чистото хранене като здравословен положителен подход, малък процент го смятат за нездравословно поради ограничителния му характер.

Поради силната си връзка със здравето, чистото хранене се възприема положително според друго проучване сред студенти, въпреки че причинява емоционален стрес (изпитване на негативни емоции, ако не можете да следвате диетата) и функционални увреждания (притежаване на строг хранителен график, пренебрегване на естествените сигнали за глад да ядете повече или по-малко от предвиденото, намеса в училищната работа).

Някои „чисти диети“ съветват елиминирането на групи храни като млечни продукти, пшеница или рафинирана захар. Терминът „чист“ също предполага, че неспазването на този модел е „мръсно“, което насърчава ограниченията на храните и загрижеността за здравословното хранене.

Въпреки че чистото хранене не винаги е насочено към загуба на тегло, то може да прикрие симптомите на хранително разстройство. Когато хранителните ограничения се доведат до крайност, за да бъдат „здравословни“, чистото хранене може да има отрицателни последици за здравето, които отразяват тези на хранителни разстройства като анорексия нервоза, като остеопороза, аменорея, затруднена концентрация и депресия.

Бъдещи насоки

Има предложения Администрацията по храните и лекарствата да предостави ясни насоки за индустрията и да наложи законите за етикетиране, за да контролира измамните твърдения за „чисто“ етикетиране на хранителни продукти. Това от своя страна може да помогне за намаляване на употребата на неподкрепени здравни претенции и за защита на уязвими лица, като тези с нарушени хранителни мoдели.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares