Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене?

Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене?

Години наред учените казват на света, че започва да ни липсва земя за отглеждане на култури и селскостопански животни, което предизвиква бъдещи опасения за храната. Сега изследователите търсят различни начини за отглеждане на питателни храни, които да заменят тези, чието отглеждане вече не е толкова устойчиво. Една от тях са водораслите.

Какво представляват водораслите?

Водораслите са естествено срещащи се прости фотосинтезиращи организми на водна основа. Те растат във всички видове естествени водоеми, както сладки, така и соленоводни.

Водораслите могат да варират по размер от изключително малки микроводорасли до големи колонии от водорасли. Те са разнообразна група, която включва синьо-зелени, зелени, червени и кафяви водорасли.

Предишни проучвания показват, че различни видове водорасли имат потенциални медицински ползи. Например, едно проучване установи, че червените морски водорасли могат да помогнат за лечение на мастна чернодробна болест. Други изследвания установиха, че приемането на спирулина – вид синьо-зелени водорасли – може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене? - bluegreenalgaespirulinamicrocystins1600x900 0

Какво прави водораслите хранителни?

Оказва се, че водораслите са, биохимично казано , суперхрана. Това се дължи на високото им съдържание на протеини, есенциални мастни киселини, минерали и витамини. Част от това е, защото водораслите не трябва да имат стъбла, корени или клони, за да се държат се, така че те посвещават цялата си енергия за производството на повече протеини, мастни киселини и т.н., а не целулоза. На практика те са най-страрите растителни храни в света.

Водораслите са богат източник на витамини от група В, витамин К, желязо, магнезий, калций. Основната причина за много заболявания е окисляването – износване на тялото. Водораслите са богати на антиоксиданти. Много различни видове микроводорасли са богати източници на различни антиоксиданти.

Микроводораслите хлорела и спирулина, например, съдържат 50-70% протеин в сухо тегло, включително всичките девет незаменими аминокиселини, а ядливите макроводорасли като морските водорасли са чудесен източник на благоприятни за червата разтворими фибри.

Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене? - featured image algae 730x400

Какво прави водораслите устойчиви?

И ние нямаме допълнителна обработваема земя, за да отглеждаме повече соя или други бобови култури, които са растения, богати на протеини. Можем да отглеждаме водорасли на необработваема земя, като използваме непитейна вода и тя произвежда протеин в количество до 20 пъти повече от соята, нашият настоящ шампион по производство на протеини.

Нашата настояща селскостопанска система е изправена пред изключителен стрес от силите на изменението на климата, съчетани с нарастващото население. Водораслите имат способността да изолират CO2, което значително увеличава тяхната дългосрочна устойчивост в хранителния сектор. Докато водораслите се отглеждат в чисти води, те са изключително питателна храна с минимално въздействие върху околната среда.

Водораслите имат хелатиращи ползи, което означава, че минералите на водораслите могат да се свързват с метални йони и да ги извличат от водата, което може да пречисти отпадъчните води и оттока. Те могат да бъдат полезни за пречистване на вода, насърчаване на устойчивостта и защитата на системите за аквакултура и увеличаване на ресурсите за селскостопански практики.

Допълнително предимство включва, че средата, в която растат водораслите, може да бъде контролирана без хербициди и пестициди или други токсични вещества, което е важно за човешкото здраве и производството на храни.

Предизвикателства

Макар че използването на водораслите за храна има много предимства, то е свързано и с някои предизвикателства. Не просто промяна в начина, по който ги възприемаме, но и предизвикателства, свързани с производството, качеството на предлаганите храни, а и чисто икономически.

Все пак има доста основания да смятаме, че водораслите ще се една от основните храни на бъдещето.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares