Диетата MIND, която означава Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, съчетава средиземноморската диета с диетата DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) за понижаване на кръвното налягане и набляга на храни, за които е доказано, че са полезни за мозъка, като зеленолистни зеленчуци, горски плодове (боровинки, къпини, ягоди), ядки и зехтин.
Според ново проучване диетата MIND има по-силна и по-последователна връзка с намаляването на риска от деменция в сравнение с други здравословни диети.
Участниците, в проучването, които се придържат към диетата с течение на времето, показават най-голям модел на намаляване на риска. Тази благоприятна връзка се наблюдава по подобен начин между по-младите и по-възрастните групи, което предполага, че приемането на диетата има ползи на всяка възраст.
„Резултатите от нашето проучване потвърждават, че здравословните хранителни навици в средна и напреднала възраст и тяхното подобряване с течение на времето могат да предотвратят болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции“, каза Сонг-И Парк, доцент в Хавайския университет в Маноа, в изявление за проучването. „Това предполага, че никога не е твърде късно да преминете към здравословна диета и да предотвратите деменция“, добави той.
Парк и колегите му анализираха данни от близо 93 000 възрастни американци, които предоставиха информация за диетата си като част от група, известна като Мултиетническо кохортно изследване, което започва през 90-те години. Участниците са били на възраст между 45 и 75 години в началото на проучването и повече от 21 000 са развили Алцхаймер или свързана с него деменция през следващите години. Като цяло, участниците, които имат по-високи резултати за придържане към MIND в началото, са имали 9% намаление на риска. Изследователите откриха по-нисък риск от деменция, с още по-голямо намаление (около 13%) сред тези, които се идентифицират като афроамериканци, латиноамериканци или бели. Базовото придържане към диетата MIND не е свързано със значително намаляване на риска сред местните хавайски или азиатски американски участници. „Може да е необходим целенасочен подход, когато се оценява качеството на диетата на различни субпопулации“, казва Парк.
Резултатите показват също, че хората, които са се придържали към MIND в продължение на 10 години (включително тези, които не са се придържали стриктно към диетата в началото), са имали 25% по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, които не са я спазвали. Тази тенденция се поддържа в различни възрастови и расови групи.
Изследователите заявяват, че разликите в диетичните модели и предпочитанията между расовите и етническите групи могат да повлияят на наблюдаваните различия във връзката между менталните заболявания и начина на хранене.
Източник: La Razón