Ако има ястие, което съчетава уюта на домашната кухня, богатството на българските продукти и неподражаемия аромат на готвено в глинен съд, то това е гювечето. То неслучайно присъства на всяка традиционна българска трапеза. Гювечето е същински кулинарен ритуал, бавно печено, изобилстващо от вкусове и аромати, създадено да стопли душата.
Днес ще ви представим класическа рецепта за гювече, приготвено с месо, зеленчуци, сирене и яйце, с възможност за адаптация според вкуса ви. Освен че е лесно за приготвяне, гювечето е и универсално, защото може да се направи в индивидуални гювечета или в по-голям съд за споделяне.
Рецепта за гювече
Необходими продукти (за 2 порции):
• 200 г свинско или пилешко месо (по избор)
• 1 глава лук
• 1 морков
• 1 зелена или червена чушка
• 1 малък домат или 3–4 с.л. доматено пюре
• 100 г сирене
• 2 яйца
• 2 с.л. олио или зехтин
• ½ ч.л. червен пипер
• Черен пипер и сол – на вкус
• Пресен магданоз – за поръсване
• По желание: гъби, люта чушка, кашкавал
Начин на приготвяне:
Подготовка на продуктите: Нарежете месото на малки хапки, лука – на полумесеци, моркова – на тънки кръгчета, чушката – на ивици, а домата – на кубчета. Ако използвате доматено пюре, разредете го с малко вода.
Сглобяване в гювечето: В дъното на всяко гювече сложете малко мазнина. Подредете месото, след това зеленчуците – първо лука и моркова, после чушката и домата. Посолете и поръсете с червен и черен пипер. Добавете 2–3 супени лъжици вода, за да има влага при печенето.
Добавяне на сиренето: Нарежете сиренето на кубчета и го сложете отгоре. По желание, може да добавите няколко резенчета гъби или люта чушка, ако предпочитате по- пикантен вкус.
Печене: Захлупете гювечетата с капачетата и ги поставете в студена фурна. Включете фурната на 180°C и печете около 50 минути. Не загрявайте фурната предварително, за да не се спукат глинените съдове.
Финален щрих – яйце и кашкавал: След като гювечетата се запекат, отворете капачетата и внимателно чукнете по едно яйце върху всяко. Ако желаете, добавете настърган кашкавал. Върнете във фурната без капак за още 10 минути, докато яйцето се сготви по ваш вкус.
Сервиране: Поднесете гювечетата горещи, поръсени с пресен магданоз. Сервират се директно в съда, в който са приготвени, това запазва топлината и аромата.
Може да направите вегетарианско гювече, като замените месото с повече зеленчуци (тиквички, патладжан, гъби).
За по-богат вкус, използвайте пушено месо или колбас. И поръсете с чубрица или риган.
Гювечето не е просто рецепта, то е спомен от детството, връзка с традициите и възможност за кулинарна импровизация. Всеки може да добави нещо от себе си, от любима подправка до нестандартна съставка. Важното е, че крайният резултат винаги е един, вкусна, ароматна и питателна храна, която обединява хората около масата.