Какво по-хубаво от купа топла супа? Вижте нашите бързи и лесни за приготвяне предложения, които не просто ухаят божествено, но са и страшно вкусни.
Бърза крем супа от гъби
Необходимите продукти
- 2 супени лъжици масло
- 1/2 килограм нарязани пресни гъби
- 1/4 чаша нарязан лук
- 6 супени лъжици универсално брашно
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/8 чаена лъжичка черен пипер
- 2 кубчета пилешки бульон
- 1 чаша сметана половин и половина
Начин на приготвяне
В голяма тенджера загрейте маслото на средно висока температура. Запържете гъбите и лука, докато омекнат.
Смесете брашното, солта, черния пипер и едното кубче бульон (разтворен в малко вода) до гладкост. Сипете в сместа от гъби и разбъркайте. Сложете и останалото кубче бульон с количество вода колкото прецените. Оставете да заври като гответе и разбърквате редовно. Трябва да се сгъсти след около 2 минути.
Намалете температурата и прибавете сметаната. Оставете да къкри непокрито за около 15 минути докато всички вкусовете се смесят като разбърквате от време на време.
Съвети за готвене на крем супа от гъби
Как да сгъстите крем супа от гъби?
В тази рецепта за крем супа от гъби използваме бяло брашно за сгъстяване на супата, но има много удобни начини за сгъстяване на супи и сосове. За варианти без глутен можете да използвате царевично нишесте или арарут. Ще ви трябва около 1 супена лъжица за всяка чаша течност в рецептата. Смесете царевичното нишесте с равни части вода, за да създадете каша и я изсипете в тенджерата. Разбивайте непрекъснато на силен огън, докато нишестето се поеме добре и сосът започне да се сгъстява.
Може ли да се замрази домашно приготвената крем супа от гъби?
Не препоръчваме да замразявате повечето супи на основата на млечни продукти като тази крем супа от гъби, тъй като променят вкус и консистенцията си след арзмразяване.
Хранителна информация
1 чаша: 136 калории, 8 гр. мазнини (5 гр. наситени мазнини), 33 мг холестерол, 842 мг натрий, 10 гр. въглехидрати (3 гр. захари, 1 гр. фибри), 4 гр. протеин.
Телешка супа
Необходимите продукти
- 1/2 килограм телешка кайма
- 2 чаши вода
- 1 консерва (около 400 грама) задушени домати
- 1 пакет (около 300 грама) замразени смесени зеленчуци
- около 200 мл. доматен сос
- 1 плик микс за лучена супа
- 1/2 чаена лъжичка захар
Начин на приготвяне
В тенджера на среден огън запържете говеждото месо докато промени равномерно цвета си. Добавете останалите съставки и оставете да заври.
Намалете силата на котлона, покрийте с капак и оставете да къкри докато зеленчуците омекнат ( 10-15 минути).
Съвети за готвене на телешка супа
Какви подправки можете да добавите към тази лесна телешка супа?
Използвайте италианска или мексиканска смес от подправки или добавете свой собствен микс от подправки например лют пипер, червен пипер и чили на прах. Добре биха й паснали и билки като сушен риган, магданоз и розмарин.
Какви други зеленчуци можете да добавите към телешка супа?
Добавете картофи за по-засищащо ястие. За повече умами вкус, прибавете пресни гъби.
Хранителна информация
1-1/4 чаши: 142 калории, 5 гр. мазнини (2 гр. наситени мазнини), 23 мг холестерол, 746 мг натрий, 16 гр. въглехидрати (6 гр. захари, 4 гр. фибри), 10 гр. протеин.