Емоционалното хранене – излезте от порочния кръг

Емоционалното хранене – излезте от порочния кръг

Много хора се обръщат към храната за утеха във времена на стрес, тъга и гняв. Въпреки това, емоционални хранителни навици осигуряват само временно облекчение и могат бързо да бъдат последвани от по-негативни емоции, като срам и вина. Този нездравословен цикъл може да накара хората да се чувстват безсилни, когато става въпрос за храненето им, оставяйки ги неспособни да се справят по здравословен начин.

Какво е емоционално хранене?

Емоционалното хранене, наричано още хранене под стрес, включва използването на храна за задоволяване на емоционални нужди, а не за облекчаване на физическия глад. Хората, които се хранят емоционално могат да се обърнат към храната, за да се възнаградят след тежък ден, да се справят със самотата или да успокоят тревожните или тъжни мисли. Използването на храна за справяне с емоциите може да включва хранене дори след като се чувствате физически сити, както и редовно консумиране на големи количества храна наведнъж.

Има много различни потенциални причини за емоционалното хранене, включително:

Скука: Понякога хората ядат, защото искат да имат какво да правят. Храната може временно да помогне на някого да се почувства зает и да отвлече вниманието от чувството на празнота.

Стрес: Стресът може да накара тялото да произвежда високи нива на хормона кортизол, предизвиквайки желание за пържени, солени и сладки храни.

Навици от детството: Много родители награждават децата си за добро поведение с любимите им храни. Идеята за използване на храна за самонаграждаване може да се пренесе в зряла възраст.

Общуване: Храната е голяма част от общуването с приятелите и семейството. За някои емоционалното хранене е по-изкушаващо, когато видят всички останали да ядат.

Емоционалното хранене - излезте от порочния кръг - grt female eating chocolate cake kitchen 1296x728 header

Емоционален глад срещу физически глад

Физическият глад обикновено се появява постепенно, докато емоционалният може да се почувства много внезапно. Когато някой е физически гладен, обикновено всяка група храни звучи добре, но когато някой е емоционално гладен, той ще жадува за определени храни, които обикновено са с високо съдържание на мазнини или захар.

Човек ще се почувства сит, след като нахрани физически глад, но често не може да задоволи своя емоционален глад, което води до преяждане.

Емоционалният цикъл на хранене

Честото емоционално хранене може да причини нездравословен цикъл на използване на храна за справяне с негативни чувства и след това чувство на вина и срам. Това може също да доведе до наддаване на тегло, ниско самочувствие и риск от развитие на хранително разстройство.

Съвети за управление на емоционалното хранене

Емоционалното хранене е нездравословен навик, от който може да бъде трудно да се откажете. Въпреки това има някои начини да го избегнете, включително:

  1. Практикувайте медитация, когато се чувствате тревожни.
  2. Намалете стреса, като сте активни.
  3. Водете хранителен дневник, за да определите кои задействания водят до емоционално хранене.
  4. Отървете се от разсейващи фактори като телевизор или телефон, докато се храните.
  5. Опитайте се да избягвате самообвиненията след емоционално хранене.

Редовното емоционално хранене може да накара човек да се почувства извън контрол, когато става въпрос за храна, което води до преяждане, срам и вина и неразрешени негативни чувства. Професионалната психологична помощ може да бъде полезна за всеки отделен човек. Изходът от емоционалното хранене е изработването на работещи механизми за справяне с негативните емоции и подобрявяне на самооценката.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares