За финландската кухня е характерна почти ежедневната консумацията на сладководна риба. Те си я хапват в традиционните и не толкова традиционни рецепти. Финландското Калакуко е интересно с това, че в него се смесват рибни и месни съставки, а най-поразяваща е комбинацията между риба и млечни продукти, пример за която е тяхното калакеи.
Морската супа, която ви предлагаме днес, се приготвя от риба треска и сьомга. Треската е любима риба в много кухни по света. Тя има бяло и плътно месо. Има приятен аромат, а костите и са едри и се почистват лесно. Има голяма черен дроб. От него се приготвя рибено масло. Ползите за здравето от консумацията на тези две риби не са малко, освен това супата е хранителна и вкусна.
Финландска морска супа
Време за приготвяне – 50 мин. Посочените продукти са достатъчни за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
- 2 глави и опашки от сьомга
- 400 гр. филе от треска
- 1 и 1/2 литър вода
- 1 дафинов лист
- 5 малки картофа
- 3 с. л. олио
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 2 домата
- 350 мл. сметана
- 3 клонки копър
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Измийте добре рибешките глави и опашки и ги сложете в тенджера на котлона с литър и половина вода.
Добавете дафиновия лист.
След като заври, намалете котлона и оставете да ври още 15 минути, след което извадете главите и опашките. Запазете ги, а също и прецеденият бульон.
Отново загрейте бульона до кипване и пуснете в него картофите, предварително нарязани на кубчета. Нека се варят 10 минути.
Загрейте в тиган олио и запържете в него за 3-4 минути предварително нарязаните на ситно морков и лук. Бъркайте постоянно.
Нарежете доматите на ситни и ги прибавете, похлупете и гответе още няколко минути.
Прибавете и запържените зеленчуци.
Нарежете на едри хапки рибното филе и го добавете в бульона със зеленчуците. Трябва да се вари 10 минути. Щом минат 5 от тях, прибавете в тенджерата месото от рибешките глави и опашки.
Сипете сметаната и овкусете с наситнен копър и сол на вкус.
Приятен апетит с тази чудесна финландска рецепта, подходяща за всеки сезон!