Гулаш: унгарската есенна яхния

Гулаш: унгарската есенна яхния

Гулашът е традиционно ястие от Централна Европа, създадено в Унгария. Представлява богата и ароматна яхния, приготвена с месо (обикновено телешко), зеленчуци и различни подправки, включително червен пипер, който придава характерния му вкус и цвят. Гулашът е популярен и в страни като Чехия, Словакия и Австрия, където има различни вариации. Въпреки, че в оригиналната рецепта се използва телешко месо, могат да се използват и други видове месо, като свинско или агнешко.

Необходими продукти:

• 500 г телешко месо (или свинско), нарязано на кубчета
• 2-3 супени лъжици олио или зехтин
• 2 глави лук, нарязани на ситно
• 3-4 картофа, нарязани на едри кубчета
• 1-2 моркова, нарязани на кръгчета
• 1 червена чушка, нарязана на ивици
• 2-3 скилидки чесън, нарязани
• 1-2 супени лъжици червен пипер (сладък или пушен)
• 1 супена лъжица доматено пюре
• 1 дафинов лист
• 1 чаена лъжичка кимион (по желание)
• Сол и черен пипер на вкус
• 1 литър телешки бульон (или вода)
• Пресен магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера загрейте олиото и запържете месото на среден огън, докато се запечата от всички страни и стане златисто. Извадете го и го оставете настрана.

В същата тенджера добавете нарязания лук и запържете, докато омекне и стане прозрачен. Добавете чесъна, червената чушка и морковите, като ги запържите за още няколко минути.

Намалете котлона и добавете червения пипер, като разбърквате постоянно, за да не изгори. След това добавете доматеното пюре и разбъркайте добре.

Върнете месото в тенджерата и залейте с телешкия бульон (или вода). Добавете дафиновия лист, кимиона (по желание), сол и черен пипер. Оставете гулаша да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън за около 1,5 до 2 часа, докато месото стане крехко.

Към края на готвенето (около 30 минути преди края) добавете нарязаните картофи и оставете да се сварят заедно с гулаша. Ако е необходимо, добавете още бульон или вода, за да поддържате желаната консистенция.

След като картофите омекнат и всички вкусове са се смесили добре, махнете дафиновия лист и оставете гулаша да изстине, няколко минути, преди сервиране.
Гарнирайте с пресен магданоз, по желание.

Можете да добавите допълнително пресни домати или люти чушки за по-наситен вкус. Консистенцията на гулаша може да варира, ако искате по-течна версия, като супа, добавете повече бульон, а ако предпочитате по-гъста яхния, сложете по-малко вода/бульон.

Вместо телешко може да използвате свинско, агнешко или дори пилешко, в зависимост от предпочитанията.

Гулашът е идеален за студените дни, когато искате нещо топло и засищащо.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares