Хранене и имунитет

Хранене и имунитет

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството“ е казал Хипократ. Едва ли има човек, който да не знае, че начинът на хранене на човек пряко се отразява на здравето му.

Наднорменото тегло се свързва с редица заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол, нарушения на съня, дори рак. Малко известен факт обаче е, че затлъстяването и начинът ни хранене се отразяват и на работата на имунната система, а тя е тази, която има задачата да ни пази от вируси, бактерии и паразити.

Наскоро проведени научни проучвания показват, че при хора и животни със затлъстяване, имунният отговор е нарушен. Ето защо въпросът как да подсилим имунитета си е актуален винаги. Нека видим какво казва науката и да съобразим диетата на цялото семейство – деца и възрастни, със съветите, които ни дава тя.

Хранене и имунитет

Изследванията показват, че за да функционира добре имунната система е важно диетата на човек да бъде богата на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Всички тези се съдържат в изобилие в плодовете и зеленчуците. Важен е и адекватният прием на протеини. Плодовете и зеленчуците съдържат и специфични микронутриенти като желязо, цинк, мед, както и витамини Ц, А, Е, В-6 и фолиева киселина, които са необходими за оптималното състояние на имунната система. 

Доказано е, че диетата, която е богата на захар и мазнини, прави хората по-податливи на инфекции, тоест по някакъв начин тя пречи на доброто функциониране на имунната система. Същото важи и за хората, които всекидневно консумират повече от необходимото количество калории. Такъв начин на хранене често до води по-високи нива на кръвната захар, а от там до оксидативен стрес. Това означава, че клетките не успяват да се детоксикират добре, което води до повишаване на риска от инфекции.

Ако диетата на човек е бедна, тоест се състои преобладаващо от така наречените „празни калории“, може да се окаже, че въпреки повишения прием на калории и наднорменото тегло, човек е недохранен и с хранителни дефицити. Важно е да се приема достатъчно протеин всеки ден. Това ще помогне за регулирането на апетита и за общия тонус през деня.

Науката ни показва как ежедневният ни избор на храна се отразява на начина по, който се чувстваме, както и на общото ни здраве. Проучванията показват, че физическата активност също е важна. Активните хора са по-здрави и живеят по-дълго.

Как да подобрим имунитета си чрез хранене?

  • Всекидневен прием на пресни плодове и зеленчуци.
  • Намалете консумацията на храни, с високо съдържание на прости въглехидрати – торти, бонбони, сладкиши, тестени изделия и подобни.
  • Намалете консумацията на храни с високо съдържание на трансмазнини – кремове, вафли, кроасани, сладоледи, пържени храни.
  • Всекидневно си осигурявайте по две порции протеин. Добре е едната да е животински – месо, а втората може да е с растителен произход, например варен боб.
  • Пийте 1,5-2,0 вода всеки ден.
  • Движете се повече.

Храната може да ни лекува, може и да ни разболява. Затова нека всекидневно имаме грижата да осигуряваме най-подходящата и здравословна храна на себе си и на цялото семейство. Нека кухнята бъде нашата аптека.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares