Храните, които трябва да избягвате при инсулинова резистентност

Храните, които трябва да избягвате при инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон, секретиран в панкреаса, който регулира кръвната захар. Инсулиновата резистентност е решаващ фактор за развитието на диабет тип 2, тъй като клетките не реагират адекватно на хормона, произвеждан в панкреаса, който регулира тази кръвна глюкоза. Въпреки че може да има нормални или високи нива на инсулин в кръвния поток, клетките стават „резистентни“ към неговите ефекти, което води до неефективно използване на глюкозата и следователно до повишаване на нейните нива в кръвта. Това състояние е известно като хипергликемия.

Университетската клиника де Навара, в Испания обяснява, че „глюкозата е форма на захар, която тялото използва като основен източник на енергия. След като богатите на въглехидрати храни се консумират и усвоят, те се разграждат на глюкоза и други прости захари, които след това се абсорбират. В отговор на това повишаване на кръвната захар, панкреасът отделя инсулин, чиято роля е да действа като „ключ“, позволявайки на глюкозата да навлезе в клетките и да се използва за производство на енергия. Без инсулин глюкозата не може да влезе в клетките и вместо това се натрупва в кръвния поток.“

„Когато се появи инсулинова резистентност, клетките изискват по-голямо количество инсулин, за да позволят навлизането на глюкозата. В ранните етапи на тази резистентност панкреасът може да компенсира, като произвежда повече инсулин. Въпреки това, с течение на времето това допълнително производство може да не е достатъчно, за да се поддържа кръвната глюкоза в нормални нива“, обясняват експертите от Навара. Това може да доведе до диабет тип 2, при който производството на инсулин е недостатъчно или инсулиновата резистентност е много висока. Заседналият начин на живот и затлъстяването повишават инсулиновата резистентност

Храни, които не трябва да ядете, ако имате инсулинова резистентност

Диетологът Карлос Санчес от болницата CMQ в Пуерто Валярта, Испания обяснява какви храни трябва да избягвате при диета за инсулинова резистентност.

Сладки продукти: Избягвайте десерти, конфитюри, захари, мед, плодови сокове, ароматизирани води и безалкохолни напитки. Тези храни са богати на прости въглехидрати и могат бързо да повишат нивата на кръвната захар.

Само плодове: Консумирането на плодове самостоятелно може да повиши нивата на кръвната захар, така че ги яжте с други храни, които съдържат мазнини, като ядки или бадеми. Или изберете плодове, които се ядът с кората.

Излишък от натрий: Ограничете консумацията на сол до щипка на хранене.

Колбаси: Избягвайте да ядете студени разфасовки като наденица, шунка, кренвирши или чоризо.

Консервирани храни: Избягвайте да ядете консервирани и пакетирани храни заради високото им съдържание на натрий.

Алкохолни напитки: Смесените алкохолни напитки и бирата съдържат висок процент въглехидрати. Те могат да причинят повишаване на нивата на кръвната захар.

Полезните навици, като пиене на около 2 литра вода на ден, правилно дъвчене и отделяне на време на всяко хранене, сън между 6 и 8 часа на ден и извършването на поне 30 минути сърдечно-съдови упражнения на ден, ще се отразят добре на състоянието ви.

Кои храни подобряват инсулиновата резистентност?

Диетологът Шелби Хсокинс, специалист по диабет в Nebraska Medicine, обяснява, че „въглехидратите са групата, която най-често предизвиква безпокойство. Следването на диета с ниско съдържание на рафинирани или прости въглехидрати може да помогне на тялото ви да контролира по-добре нивата на захарта и може да подобри нивата на инсулин в кръвта.“ Тези видове въглехидрати са базирани на рафинирани брашна или зърнени храни, като бял хляб или ориз‘‘. Вместо това тя препоръчва комбинирането на различни варианти като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, млечни продукти и здравословни мазнини.

 

Източник:LA RAZON



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares