Има ли храни, които подпомагат зачеването?

Има ли храни, които подпомагат зачеването?

Храненето има отношение към всички процеси в нашия организъм. Няма съмнение, че то е важно и за зачеването. Не случайно когато жената е подложена на гладуване, чест страничен ефект е спирането на цикъла. Това означава, че организмът сам ограничава възможността за зачеване, тъй като периодът не е подходящ.

Обратното също важи. Колкото по-балансирано и здравословно се храним, толкова по-големи са шансовете за забременяване. Разбира се, стига да няма някакъв възпрепятстващ здравословен проблем, който изисква специална намеса.

Ето кои храни се препоръчват на жените, които искат да заченат.

Тиквено семе, ленено семе

Те съдържат важни за репродуктивното здраве хранителни вещества като например омега-3 мастни киселини и лигнани.

Орехи и риба

Рибата също е източник на омега-4 мастни киселини, а също съдържа и доста протеини. Тези храни спомагат за регулирането на хормоните, а те са важни за репродуктивното здраве.

Листни зеленчуци

Рукола, спанак, броколи и всички други листни зеленчуци, имат високо съдържание на фолиева киселина. Тя се предписва на таблетки на всички жени, желаещи да забременеят, пие се и по време на самата бременност. Все пак не подценявайте и храните, които я съдържат естествено и ги включете в менюто си. Те са богати на фибри, витамини и микроелементи, които са важни за здравословното хранене.

Цитрусови плодове 

Те са източник на на антиоксиданти и подобряват pH баланса в организма. Препоръчват се пресни цели плодове, но също фрешове от портокал, грейпфрут и лимон.

Банани

Бананите съдържат много витамин B6. Този витамин е важен за протичането на редовен менструален цикъл при жената.

Яйца

Отново заради познатите ни вече омега-3 мастни киселини и протеини, но също и заради холина, който съдържат. Той има важна роля за формирането на мозъка на плода, след като вече сте заченали.

Моркови

Те подобряват качеството на спермата.

Леща

Тя е отличен източник на желязо, но също така съдържа много витамини от група В, селен, манган, калий и калций. За селенът се твърди, че подпомага защитата на организма срещу ранни спонтанни аборти.

Най-важното е като цяло храненето да е в достатъчни количества, да не се ограничават мазнините, защото имат голяма роля в нормалното протичане на менструалния цикъл. Теглото е добре да е в норма. Както наднорменото, така и поднорменото тегло не са оптимален вариант. Изключете твърде солените храни, тези с много добавена захар, както и силно преработените храни.

Изграждането на правилни хранителни навици ще ви е от помощ не само при зачеването, но и през периодите на бременност и кърмене.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares