Има ли ресторанти на Еверест и с какво се хранят алпинистите

Има ли ресторанти на Еверест и с какво се хранят алпинистите

Храненето по време на изкачване на връх Еверест е изключително важно, тъй като правилната диета подпомага оцеляването и осигурява енергия за екстремните условия. Поради надморската височина, студените температури и трудностите при транспортирането на храна, алпинистите трябва да подбират внимателно какво ядат. Ето какво обикновено консумират на различните етапи от експедицията:

Основен лагер (Base Camp)

В основния лагер (на около 5,300 метра) условията са сравнително по-благоприятни, а там се разполагат кухненски съоръжения и има по-добри условия за приготвяне на храна. Алпинистите могат да консумират по-разнообразни ястия, като картофи, яйца, супи, месо и топли напитки. Въглехидратите осигуряват енергия. Местните ядът предимно дал бат. Ако се чудите какво е ,,дал бат“, това е традиционен непалски ориз с леща, който е основна храна в региона и е питателен и лесен за приготвяне. Пресни храни като зеленчуци са достъпни в основния лагер, преди изкачването в по-високите части. В зависимост от експедицията, понякога се сервира и месо като пиле, козе месо или сушено месо.

По-високите лагери (Camp I, II, III, IV)

С изкачването на по-голяма надморска височина, приготвянето на храна става все по-трудно, а апетитът на алпинистите обикновено намалява поради ниското налягане и липсата на кислород. Тук акцентът е върху лека и висококалорийна храна, която лесно може да се приготви. Ядът се предварително приготвени ястия, които се дехидратират и замразяват. Те се заливат с гореща вода и са готови за консумация. Някои от най-често срещаните варианти включват макарони с месо, ризото, паста и супи на прах. Хапват се също е леки и лесни за носене консервирани храни като риба тон, месо или зеленчуци. Енергийните блокчета са много популярни сред алпинистите. Те съдържат смесица от въглехидрати, протеини и мазнини. Шоколадите и дехидратираните плодове са най-честият десерт. Не си мислете, че има дигитален каталог с меню, в повечето случай алпинистите ядът това, което са успели да си занесат.

Височинни лагери (Camp IV и по-нагоре)

Височинните лагери, разположени над 7,000 метра, известни като „Зоната на смъртта“, изискват специален хранителен режим. Тук алпинистите се фокусират върху бърза и лека храна, тъй като апетитът значително намалява, а изкачването изисква много усилия. Водата се топи от сняг, но често може да се пие гореща за хидратация. Енергийните гелове и блокчета са лесни за консумация и осигуряват бърза енергия. Малки висококалорийни храни, като шоколада са предпочитани, за да се активира приливът на енергия, при силна умора. Сухите плодове и ядки осигуряват нужната енергия и лесно се транспортират. Поради опасността от дехидратация, алпинистите трябва да пият достатъчно течности, включително горещ чай и вода с електролити.

Липсата на апетит е едно от най-честите предизвикателства на 7,000 метра височина. Апетитът спада рязко, но е жизненоважно да се консумират калории, за да се поддържа тялото. Височината затруднява храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Храната на Еверест е смесица от висококалорийни, питателни и лесни за приготвяне ястия, които да поддържат алпинистите по време на тежките физически изпитания. Диетата е базирана на въглехидрати за енергия, мазнини за поддържане на телесната температура и протеини за възстановяване на мускулите.

Има ли ресторанти на Еверест ?

На самия връх Еверест няма ресторанти, но има няколко места по маршрута към върха, където алпинистите и туристите могат да се насладят на топла храна в чайни и лоджове, разположени в по-ниските части на планината. Ето няколко интересни места, за хапване по пътя към Еверест:

Чайни

По трековете към Базовия лагер на Еверест има много малки семейни хижи, които предлагат основна храна, напитки и подслон за туристи. Те обикновено се намират в селата, разположени по маршрута и осигуряват храна, която включва дал бат, нудли, супи, чай и хляб. Някои от най-популярните села и градове с чайни по маршрута са Лукла, Намче Базар, Тенгбоче и Дингбоче.

Everest View Hotel

Everest View Hotel е разположен на 3,880 метра, в близост до Намче Базар и е най-високият луксозен хотел в света. Предлага ресторант с невероятна панорама към Еверест. В менюто се предлагат както традиционни непалски ястия, така и западни ястия. Това е едно от малкото места, където можете да се насладите на храна с гледка към върха на Еверест.

Ресторант на базовия лагер на Еверест (Tibet side)

От тибетската страна на Еверест, северния маршрут, в Базовия лагер на Еверест има няколко временни ресторанта и чайни, които се създават за туристите, през трекинговия сезон. Тези заведения предлагат прости ястия като супи, нудли, чай и някои основни закуски.

Въпреки, че няма ресторанти на самия връх на Еверест или в по-високите лагери, има много възможности за хапване в по-ниските части на планината. Чайните и лоджовете по маршрута към Базовия лагер предлагат разнообразие от прости, но питателни храни за алпинисти и туристи.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares