Италианското прошуто – майсторски деликатес

Италианското прошуто – майсторски деликатес

Италианското прошуто е деликатес известен в целия свят. Това не е случайно. Определено прошутото заслужава славата си, поради своите уникални вкусови качества. Представлява студено пушена шунка, сервира се нарязана на тънки резенчета. Вкусът ѝ се съчетава добре с някои плодове, затова може да видите прошутото сервирано увито около пъпеш например. Ситно нарязано прошуто се добавя в много сосове и салати.

По тези земи традицията да се опушва месо е много стара. Още древните римляни са имали тази практика. В съвремието ни може да се насладим на разнообразие от методи и рецепти. Хората от различните области в Италия приготвят прошутото по свои уникални рецепти и така то накрая има свой отличителен аромат и вкус. Сред най-популярните видове прошуто са прошуто ди Парма, а също така прошуто от Сан Даниеле, от Модена и от Тоскана.

Най-важното нещо, за да стане прошутото вкусно, е качеството на месото. Двата основни вида прошуто са прошуто крудо и прошуто кото. Прошуто крудо се наричат всички варианти на сурово пушена шунка, а кото е варена шунка. Кото обаче не е много обичано от италианците. Когато говорят за прошуто те имат предвид суровопушената шунка.

Как се приготвя?

Прошутото е нискокалорична и здравословна храна. За обработката на месото се използва само сол. Месото се осолява, но само леко, за да не се изгуби естественият му вкус. Използва се месо от бут. После се поставя в хладилна камера. След известно време върху него се нанася свинска мас, но само един тънък слой. Този мас позволява на месото да зрее дълго, а именно 12-24 месеца. Изсушеното парче месо може да се съхранява за дълъг период от време и въпреки това да запази аромата и вкуса си. Но веднъж нарязано на тънко, то трябва да се консумира най-добре не повече от час след нарязването му. Съчетава се добре с бяло вино.

Зелен боб с прошуто

Ето една традиционен  продукт за България, приготвен по малко по-нетрадиционен начин.

Необходимите продукти:

  • зелен боб – 250 – 300 гр. замразен
  • сол
  • черен пипер
  • чесън – 1 скилидка
  • малко копър
  • прошуто – 100 гр.
  • краве масло

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в тиган и запържете в него зеления боб и прошутото.

Готви се до готовност.

За да запазят аромата си, добавете  подправките и чесъна малко да изключите котлона.

Накрая поръсете с копър.

Така приготвеният боб може да бъде и за основно ястие, а може да бъде и перфектна гарнитура.

Различни варианти

Може да пробвате и пица с прошуто, вместо с варена шунка. С помощта на прошутото много бързо и лесно ще приготвите хапки за коктейлите за вашето парти. Може да увиете прошутото около плод, а солени варианти са комбинации с яйца, сирена, маслини, зеленчуци. Направете си омлет с прошуто, добавете го нарязано към зеленчуковата ви салата.

Има толкова много рецепти, а и импровизациите с такъв прекрасен продукт никак  не са трудни!

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares