Как да избегнем среднощните хранения?

Как да избегнем среднощните хранения?

Похапването след вечеря и по-късно вечерта е нещо обичайно за много хора. Може да е полезно да помислите върху някои причини, поради които може да сте гладни или не напълно сити след вечеря.

Подобряването на хранителната стойност на вечерята – главното хранене, е начин да намалите пристъпите на глад през нощта.

Защо ям през нощта?

Ако откриете, че посягате към леки закуски след вечеря, помислете защо това може да е така. Често срещаните причини включват непостигане на правилния баланс на макронутриенти по време на вечеря, дехидратация и непълно удовлетворение от вечерята.

Макронутриентен профил на вечерята

Получаването на правилното количество въглехидрати, мазнини и протеини по време на вечеря допринася много за това да се почувствате удовлетворени от храната си. Доказателства от няколко проучвания показват, че приемането на протеини по време на хранене намалява глада и желанието за ядене.

Дехидратация

Понякога, когато сте дехидратирани, тялото ви има проблеми с разграничаването на жаждата от глада. В резултат на това някои хора могат да ядат в отговор на дехидратация. Това не винаги е проблем – някои храни да осигуряват хидратация, защото са особено богати на вода храни, например пъпеш и други плодове.

Ако останете гладни след вечеря, опитайте да изпиете чаша вода, след което изчакайте 20 минути, за да видите дали това ще повлияе на глада, който чувствате.

Незадоволеност от вечерята

Липсата на чувство на удовлетворение от вечерята е друга причина хората да посягат към леки закуски след вечеря. Яденето на засищащи храни може да ви помогне да се чувствате сити и удовлетворени през цялата вечер.

Какво е ситост?

Ситостта е чувството на удовлетворение, което получавате от храната. Известно е, че храни с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини спомагат за засищане. Когато сте сити и доволни, тялото ви произвежда хормони, които казват на мозъка ви, че трябва да спрете да ядете.

Как да избегнем среднощните хранения? - blog060315 hero

Задоволяване на апетита

Яденето на храни, които задоволяват истинските ви желания, ще ви помогне да се почувствате удовлетворени, задействайки хормони, които казват на тялото ви, че сте приключили с яденето.

Много хора жадуват за нещо сладко след вечеря или през нощта. Дръжте любимите си плодове под ръка, за да ви дадат доза сладост плюс засищащи фибри. Зеленчуци като червени чушки и моркови предлагат сладост и хрупкавост, което може да бъде много удовлетворяващо.

Алтернативни нощни навици

Някои хора вечер ядат от скука. Ако попадате в тази категория, промяната на режима ви през нощта може да помогне за ограничаване на яденето от скука.

Създайте си здравословни навици след вечеря

Отидете на разходка след вечеря. Дори ако разходката ви е дълга само 15 до 20 минути, физическата активност помага да сигнализирате за преминаване от вечеря към други вечерни дейности.

Телевизията и храненето

Много хора ядат повече, отколкото предполагат през нощта, защото похапват несъзнателно много пред телевизора. Един чудесен начин да ядете по-малко е да поддържате ръцете си активни. Сгъвайте пране или вършете други прости задължения, докато гледате телевизия.

Отпуснете ума си

Ако имате нужда да правите нещо през нощта, помислете да е нещо, което насърчава почивката. Медитацията може да бъде чудесен начин да се отпуснете преди това повторно легло. Говорейки за легло, помислете за лягане в по-ранен час. Липсата на сън е свързана с повишен апетит.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares