Как да изхвърляме по-малко храна?

Как да изхвърляме по-малко храна?

Понякога приготвяме повече храна, отколкото можем да изядем или купуваме повече продукти от нужното, защото са на промоция. Често тези ситуации завършват с храна в кофата за боклук.

Изхвърлянето на храна е проблем, които може да се избегне с правилна стратегия.

Ето нашите съвети как да минимализирате хранителните отпадъци във вашата кухня:

Съвети за пазаруване

Подгответе седмични менюта предварително и използвайте списъци за пазаруване. Това е от съществено значение, за да знаете какви и колко продукти да закупите.

Внимавайте с импулсивни покупки или специални предложения за храни, които обикновено не ядете. Не пазарувайте гладни, което може да повлияе на това колко и какви храни купувате.

Купувайте колкото се може по-точни количества.

Избирайте най-свежите плодове и зеленчуци, тоест които ще издържат по-дълго време годни.

Помислете за закупуване на така наречените стоки без добър търговски вид. Това са деформирани плодове и зеленчуци, които могат да бъдат изхвърлени, защото не отговарят на обичайните стандарти за външен вид.

Може също да е време да преразгледате мантрата „свежото винаги е по-добро“. Техники за обработка на храни като сушене, замразяване и консервиране могат да помогнат за удължаване на срока на годност. Замразената храна, например, води до 47% по-малко хранителни отпадъци в домакинството, отколкото прясната храна.

За нетрайни продукти като млечни продукти и яйца, внимателно обмислете от какви количества имате нужда.

Свети за съхранение на храната

Следвайте метода „Първи влязъл, първи излязъл“, първоначално предназначен за заведения за хранене. Поставете най-старите храни отпред и първо планирайте ястия с тези съставки.

Опитайте се да приготвите зеленчуци веднага щом ги купите. Измийте ги, нарежете ги и ги подсушете. След това съхранявайте в етикетирани контейнери на видно място, иначе рискувате да останат забравени на задния рафт.

Контейнерите за продукти могат да са полезни, ако се използват правилно. Знаете ли, че те не са просто допълнително място за съхранение, но са контролирани за влажност, която може да предотврати или да ускори развалянето?

Някои продукти като картофи, лук, домати, тиква и босилек трябва да се съхраняват при стайна температура в сухо помещение.

За много храни замразяването е чудесен начин за по-дълго съхранение. Не забравяйте да етикетирате датата на замразяване и редовно преглеждайте съдържанието на фризера. До една година повече продукти ще останат годни.

Съживете увехнали марули, увиснали зеленчуци и дори билки. Тъй като повечето зеленчуци съдържат около 90% вода, която постепенно се губи по време на съхранение, добавянето на вода може да ги ободри.

Ако плодовете започнат да покафеняват или станат кашави, добавете ги към смутита или печени продукти.

Използвайте зеленчуковите остатъци като кори от моркови, листа от целина, стъбла от магданоз, стъбла от гъби и люспи от лук, за да направите бульон.

Ако сте закупили не особено вкусни плодове, добавете ги към смути като ги смесите с по-сладки плодове (банан, ананас) или използвайте в печива като мъфини или плодови хлябове.

Препечете остарелия хляб и го поставете в кухненски робот, за да направите галета. Може да го направите и на крутони.

Яжте кори от продукти, когато е възможно: картофи, краставици, киви, патладжан, домати, моркови, ябълки, манго. Настържете цитрусови кори като портокали и лимони в сосове или десерти или върху риба и птици.

Помислете за ядене на части от продуктите, които обикновено се изхвърлят, като семена или жилавите външни листа на някои зеленчуци.

Компостиране

Компостирането на хранителните отпадъци е полезно за околната среда и ще облекчи сметищата. Компостът, добавен към почвата, подобрява нейното съдържание и структура на хранителни вещества, подобрява задържането на вода и намалява нуждата от торове и пестициди.

Компостът изисква няколко прости съставки: мъртви клони и листа; окосена трева, остатъци от храна или утайка от кафе; и вода. При добро желание компостирането е възможно и в градски условия.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares