Как да намалим разходите за храна?

Как да намалим разходите за храна?

10 съвета как да намалите разходите за храна, без да сваляте качеството на диетата си.

1. Придържайте се към сезонни продукти

Сезонните плодове и зеленчуци често са по-свежи, по-ароматни и по-достъпни от храните, произведени извън сезона.

Това е така, защото тези сезонни съставки се берат в пикова зрялост и не се транспортират толкова далеч, като минимизират времето, необходимо за пътуване от фермата до рафта на вашия магазин за хранителни стоки.

Има много онлайн ръководства, които описват кои плодове и зеленчуци са в сезона близо до вас. Можете също така да получите добра представа кои храни са в сезон като посетите местния фермерски пазар и да видите какво има на разположение.

2. Практикувайте планиране на хранене

Предварителното планиране на вашите ястия е интелигентен начин да спестите време и пари.

Опитайте да създадете седмичен план за хранене, да съставите списък за пазаруване. Придържайте се съм списъка и не купувайте излишни неща.

Добър метод за планиране на хранене е да подберете няколко рецепти, които използват подобен набор от съставки, които да се редуват през седмицата.

3. Гответе у дома

Приготвянето на собствена храна у дома, вместо да вечеряте в ресторанти или да купувате предварително опаковани ястия, е един от най-лесните и ефективни начини да се храните здравословно с ограничен бюджет.

Всъщност едно хранене в ресторант обикновено струва много повече от закупуването на съставките, от които се нуждаете, за да приготвите собствена храна у дома.

Как да намалим разходите за храна? - 6011da4e6dfbe10018e005c7

4. Яжте повече протеини на растителна основа

Растителните протеини като боб, леща, нахут, тофу и темпе често са много по-евтини от животинските протеини като месо, риба и птици.

Освен това тези храни са богати на протеини, фибри и различни други основни витамини и минерали. Те са лесни за включване в рецепти като гювечи, супи, салати и пържени картофи.

5. Проверявайте за промоции

Повечето магазини за хранителни стоки предлагат седмични отстъпки, които обикновено се рекламират онлайн или се разпространяват в брошури.

6. Купувайте замразени плодове и зеленчуци

Ако ви е трудно да изразходвате всичките си пресни плодове и зеленчуци, преди да започнат да се развалят, помислете за закупуване на замразени продукти. Това е отлична алтернатива.

Замразените плодове и зеленчуци предлагат същите ценни хранителни вещества като пресните сортове, но имат много по-дълъг срок на годност, за да ви помогнат да намалите хранителните отпадъци.

Как да намалим разходите за храна? - grocery cart

8. Запазете остатъците

Много части от месо и продукти обикновено се изхвърлят, когато готвите здравословни ястия у дома. Има обаче много интересни и креативни начини, по които можете да използвате остатъците от храна, вместо просто да ги изхвърляте. Това може да ви помогне да спестите допълнителни пари при пазаруване на хранителни стоки.

9. Съхранявайте правилно храната

Правилното съхранение на храната може да удължи срока й на годност.

Опитайте да постелите в чекмеджетата си с продукти хартиени кърпи, за да абсорбирате допълнителната влага и да предпазите вашите плодове и зеленчуци от разваляне.

Продукти като паста, ориз и зърнени храни съхранявайте в херметически затворени контейнери и да ги дръжте на хладно и сухо място.

Съхранявайте млечните продукти в основната част на хладилника вместо на вратата и замразявайте суровото месо и птиците, ако не планирате да ги използвате в рамките на няколко дни.

10. Купувайте на едро

По-трайни продукти може да се закупуват в по-големи количества когато се продават на намалена цена.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares