Как да се храни детето, за да бъдат зъбите му здрави?

Как да се храни детето, за да бъдат зъбите му здрави?

Здравето на детските млечни зъбки е пряко свързано с начина на хранене на детето. Родителите са тези, които трябва да научат детето да си мие зъбите, да го водят на профилактични прегледи при зъболекар, но също така и да му създадат хранителни навици, които ще запазят максимално денталното им здраве.

Детето трябва да се храни три пъти на ден. Между храненията не бива да му се дават бонбони, бисквити и изобщо сладки храни. Ако то се нуждае от закуски в 10 или 16 часа, най-добре е те да бъдат плод или зеленчук – ябълка, морков, краставица, круша и т. н. Плодовата захар не е така вредна за зъбите и не е чак толкова рисков фактор за развитие на кариеси. Освен това когато плодовете или зеленчуците се отхапват, по този начин зъбите се почистват механично. Затова не ги режете на малки парченца за децата. Ако са вече на достатъчна възраст, за да е безопасно, сервирайте им ги цели.

Най-голяма опасност за зъбите представляват лепкавите храни – шоколад, сладки храни, защото те създават киселинна среда в устата, а тя е благоприятна за бактериите, които предизвикват кариес. Ако детето иска нещо сладко, нека да е за десерт след хранене. След това може да му дадете парче кашкавал, сирене или глътка мляко, защото така киселинността може да се неутрализира веднага.

Хлябът и тестените изделия също са доста лепливи храни. След хранене с такива храни може да научите детето да си изплаква с вода устата, може да дъвчи дъвка – тя почиства зъбите и стимулира слюноотделянето, което пък предпазва зъбите от кариес по естествен начин.

Хубаво е всички тези навици да се изградят докато детето не е сменило още зъбите си. Така постоянните му зъби ще се радват на правилни грижи от самото начало.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares