Как да се храните преди и след кръводаряване?

Как да се храните преди и след кръводаряване?

Актът на даряване на кръв е изключително благороден и наистина може да спаси човешки живот. Процедурата е изцяло безопасна и одобрените донори могат да бъдат спокойни за здравето си. Единствено трябва да си осигурят повече почивка в същия ден и да съблюдават храненето си. Ето какви са препоръките за хранене преди и след кръводаряване:

Преди

Избягвайте мазни храни – бургери, сладолед, пържени картофи и дори храните с „добри мазнини“,  като авокадото например. Вашата проба кръв ще бъде изследвана за инфекциозни заболявания (ХИВ и хепатит С). Храните с високо съдържание на мазнини оказват влияние върху резултатите от теста няколко часа след приема.  Ако това се случи, кръвта ви ще бъде изхвърлена и вашите усилия ще бъдат напразни.

Увеличете консумацията на витамин К в деня преди процедурата: броколи, брюкселско зеле, едамаме, сини сливи. Този витамин подпомага кръвосъсирването, подобрява инсулиновата чувствителност и засилва мозъчната функция.

Кажете НЕ на алкохола поне 48 часа преди процедурата.

Пийте много вода предния ден.

След

Ще прекарате 15-20 минути в зоната за освежаване и възстановяване. Най-вероятно ще получите сок, бисквити или други закуски.

Важно е не само да ядете храни, богати на витамини и минерали след кръводаване, но също така трябва да пиете повече течности през следващите 2 дни.

Избягвайте пушенето и алкохола за 24 часа.

На върха на списъка с храни за ядене след кръводаряване трябва да бъдат продукти, богати на желязо: риба, птици, постно месо, черен боб, спанак, аспержи, яйца. Желязото подпомага производството на хемоглобин. Също така е много важен при заздравяването на наранявания на меките тъкани, помага за разграждането на протеина и насърчава растежа.

Витамин B12 е от съществено значение за развитието на червените кръвни клетки и подпомага регенерацията на нервните клетки. Гъбите са пълни с B12, както и сардините, агнешкото, сиренето фета, изварата, яйцата и хранителната мая са отлични източници на този основен витамин.

Ядки – обогатете тялото си с витамин B-6 и фолат. Можете да изберете фъстъци, бадеми, кашу и орехи. Например шепа кашу има високо съдържание на протеини и въглехидрати в сравнение с други ядки.

След кръводаряване се препоръчва да се ядат храни, богати на витамин С, което ще увеличи усвояването на желязото.

Прясното е най-добро

Премахването на червените кръвни клетки премахва и желязото от тялото ви, което помага за преноса на кислород. Това, което ядете след кръводаряването трябва да ускори възстановяването ви. Можете да приготвите сокове у дома, които са силни и бързо усвоими. Соковете осигуряват мигновена енергия за заздравяване и ревитализиране.

Поставете малко спанак и маруля в сокоизстисквачката си, след което добавете портокал или друг плод, богат на витамин С. Можете също така просто да направите сок от киви. Само едно киви съдържа достатъчно витамин С да задоволи препоръчителния дневен прием, както и умерено количество желязо. Съчетайте киви с ягода и дори ще увеличите съдържанието на желязо.

Правилната подготовка и стъпките след процедурата допринасят за успешното донорство. Ако се чувствате страхотно след това, ще очаквате с нетърпение да давате отново. Има за какво да се радвате – вашият принос може да спести до трима души.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares