Как подсладените напитки вредят на нашето здраве?

Как подсладените напитки вредят на нашето здраве?

Когато се консумира в излишък, добавената захар може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве. Някои източници на захар обаче са по-лоши от други, а сладките напитки са най-лошите. Това се отнася предимно за сладките газирани напитки, но също и за плодовите сокове, силно подсладеното кафе и други източници на течна захар.

Ето 6 причини, поради които се счита, че газираните напитки със захар са вредни за вашето здраве.

1. Подсладените напитки не ви карат да се чувствате сити и са тясно свързани с наддаването на тегло

Най-често срещаната форма на добавена захар – захароза или трапезна захар – доставя големи количества от простата захар фруктоза. Фруктозата не понижава хормона на глада грелин и не стимулира пълнотата по същия начин като глюкозата, захарта, която се образува, когато усвоявате нишестени храни.

По този начин, когато консумирате течна захар, обикновено я добавяте към общия си калориен прием — защото сладките напитки не ви карат да се чувствате сити.

Не е изненадващо, че проучванията показват, че хората, които пият подсладени напитки, постоянно наддават на тегло от хората, които не пият. При децата всяка дневна порция подсладени напитки е свързана с 60% повишен риск от затлъстяване.

2. Големи количества захар се превръщат в мазнини в черния дроб

Трапезната захар (захароза) и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза се състоят от две молекули – глюкоза и фруктоза – в приблизително равни количества.

Глюкозата може да се метаболизира от всяка клетка в тялото ви, докато фруктозата може да се метаболизира само от един орган – вашия черен дроб.

Подсладените напитки са най-лесният и често срещан начин за консумация на прекомерни количества фруктоза.

Когато консумирате твърде много, черният ви дроб се претоварва и превръща фруктозата в мазнини.

Част от мазнините се изхвърлят като кръвни триглицериди, докато част от тях остават в черния дроб. С течение на времето това може да допринесе за неалкохолна мастна чернодробна болест.

Как подсладените напитки вредят на нашето здраве? - download

3. Може да причинят инсулинова резистентност

Хормонът инсулин пренася глюкозата от кръвния поток в клетките ви. Когато пиете подсладени напитки вашите клетки може да станат по-малко чувствителни или резистентни към ефектите на инсулина.

Когато това се случи, вашият панкреас трябва да произвежда още повече инсулин, за да отстрани глюкозата от кръвния поток – така че нивата на инсулин в кръвта ви да скочат.

Това състояние е известно като инсулинова резистентност, а тя е като трамплин към диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

4. Содата със захар не съдържа основни хранителни вещества, а само захар

Подсладената сода не съдържа практически никакви основни хранителни вещества – няма витамини, минерали и фибри. Не добавя нищо към вашата диета, освен прекомерни количества добавена захар и ненужни калории.

5. Пиещите газирани напитки имат по-висок риск от рак

Ракът върви ръка за ръка с други хронични заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Поради тази причина не е изненадващо да видим, че сладките напитки често се свързват с повишен риск от рак.

Едно проучване при над 60 000 възрастни откри, че тези, които пият 2 или повече сладки газирани напитки на седмица, са с 87% по-голяма вероятност да развият рак на панкреаса, отколкото тези, които не пият газирани напитки.

6. Пиещите газирани напитки имат драстично повишен риск от подагра

Подаграта е медицинско състояние, характеризиращо се с възпаление и болка в ставите, особено в големите пръсти на краката.

Подаграта обикновено се появява, когато високи нива на пикочна киселина в кръвта кристализират. Фруктозата е основният въглехидрат, за който е известно, че повишава нивата на пикочната киселина.

Следователно много големи наблюдателни проучвания са установили силни връзки между подсладените със захар напитки и подаграта.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares