Ако сте дете на 90-те няма как да не си спомняте вкуса на сладкото от шипки, намазано на филийка, рано сутрин. Този сладък конфитюр става все по- труден за откриване по магазините, затова ви предлагаме една лесна рецепта, с която да си го приготвите в къщи.
Рецепта за сладко от шипки
Необходими продукти:
• 1 кг шипки (обелени и почистени)
• 1 кг захар
• 500 мл вода
• 1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу) или сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Измийте добре шипките и ги обелете, за да се отстрани твърдата обвивка. След това ги разполовете и внимателно изчистете семките и мъха от вътрешността. Тази стъпка е малко трудоемка, но много важна за постигане на гладка текстура.
В тенджера сложете 500 мл вода и добавете почистените шипки. Варете ги на слаб огън около 30-40 минути, докато омекнат.
След като шипките омекнат, претрийте ги през сито или използвайте блендер, за да получите гладка смес. Целта е да се отстранят останалите твърди частици.
В друга тенджера сложете захарта и водата и ги загрейте, докато захарта се разтвори напълно и получите плътен сироп. Оставете го да ври на слаб огън около 10-15 минути.
Добавете прецедената каша от шипките към захарния сироп и оставете сладкото да къкри на слаб огън още 30-40 минути, като разбърквате често. Ако е необходимо, махайте пяната с помощта на решетъчна лъжица.
Когато сладкото се сгъсти до желаната консистенция, добавете лимонената киселина или сока от лимон. Това ще помогне за стабилизирането на цвета и ще придаде леко кисел вкус.
Докато сладкото е още горещо, го разпределете в чисти и сухи буркани. Запечатайте плътно с капачки и обърнете бурканите с капачката надолу, за да се запечатат добре. Оставете ги така, докато изстинат напълно.
И така вашето сладко от шипки е готово, насладете му се!