Как влияе наднорменото тегло върху риска от развитие на рак?

Как влияе наднорменото тегло върху риска от развитие на рак?

Поддържането на здравословно тегло може намали риска от много видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво, матката и черния дроб.

Може да се каже, че в момента има световна епидемия от затлъстяване и само малка част от хората имат здравословно телесно тегло. Връзката между телесното тегло и рака е ясна. Изследванията показват, че ако попадате в категориите с наднормено тегло или затлъстяване, вие сте изложени на по-висок риск от повече от 10 вида рак.

Изследователите не са сигурни защо високото телесно тегло увеличава риска от рак. Вероятно, защото наднорменото тегло причинява хормонални промени и възпаление, които карат клетките да се размножават по-бързо от нормалното. Колкото повече клетки се размножават, толкова по-вероятно е да има грешка, която да доведе до неконтролиран растеж и рак.

Три фактора, които карат клетките да се размножават по-бързо са:

Възпаление. Наднорменото тегло причинява натрупване на висцерална мазнина. Това е мазнината, която е по вашите органи. Нискокислородната среда във висцералната мастна тъкан предизвиква възпаление, което кара клетките да се размножават.

Инсулинова резистентност. Възпалението също може да попречи на тялото ви да реагира на инсулина – хормонът, който регулира кръвната захар. Ако станете резистентни към инсулин, тялото ви ще произвежда повече инсулин, а това може да накара клетките да се размножават по-бързо.

Повишен естроген. Мастните клетки при мъжете и жените произвеждат естроген, а естрогенът също кара клетките да се размножават по-бързо.

Поддържането на здравословно тегло може да намали риска не само от  много видове рак, но и от сърдено-съдови заболявания и диабет. Ето защо е важно килограмите да се следят редовно и да се поддържат в нормални граници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares