Кожата е най-големият ни орган и съставлява около една седма от общото ни телесно тегло. Основната функция на кожа е да действа като бариера, защитавайки останалата част от тялото, от слънчевите лъчи, горещи и ниски температури, микроби, патогени и токсични вещества. Затова трябва да не забравяме да се грижим за нея не само отвън, но и от вътре.
Някои хранителни вещества, като селен, цинк, омега-3 мазнини и витамини А, С и Е, помагат за предпазване на кожата от дехидратация, загуба на еластичност и увреждания, причинени от слънцето. Редовната консумация на храни, богати на хранителни вещества, за които е известно, че поддържат и защитават кожата, може да помогне за забавяне на признаците на стареене и да подобри еластичността на кожата. За да имаме здрава кожа, трябва да включите в менюто си някоя от тези храни.
Ягоди
Ягодите са богати на вещества, подпомагащи здравето на кожата, като витамин С, антоцианини, фенолни киселини и флавоноиди. Витамин С е особено важен за здравето на кожата, тъй като предпазва клетките от окислително увреждане и е от съществено значение за производството на колаген. Той е основният протеин в тялото, който представлява 75% от сухото тегло на нашата кожа. Кожата натрупва витамин С, съдържащ до 64 милиграма (mg) витамин С на 100 грама епидермален или външен слой на кожата. Ягодите са отличен източник на този важен витамин.
Слънчогледовите семки
Те са пълни с протеин, хранително вещество, което изгражда кожата и е необходимо за заздравяването на рани и изграждането на нови кожни клетки. Те също са богати на витамин Е, който функционира като мощен антиоксидант в тялото. Този витамин играе важна роля за здравето на кожата, тъй като защитава клетките от увреждане от слънцето, регулира възпаленията и участва в синтеза на колаген и еластин-протеини, които помагат на кожата да се разтегне и да запази младежкия си вид. Слънчогледовото семе също е с високо съдържание на селен и цинк, които са минерали, с важна роля в поддържането на здравето.
Черен дроб и сърце
Докато месата от органи, като черен дроб и сърце, не са толкова популярни като други източници на протеини, дреболиите са сред най-богатите на хранителни вещества източници на протеини, които можем да ядем. Те осигуряват редица витамини и минерали, необходими за здравето на кожата. Например телешкият черен дроб е богат на протеини и само една порция от 85 грама покрива ежедневните ни нужди от мед. Този минерал, предпазва кожата от вредните ефекти на свободните радикали и предотвратява окислителното увреждане на кожните клетки. Също така участва в узряването на колагена и растежа на кожните клетки. Месото от органи е концентриран източник на селен, витамин А и цинк.
Черупчести мекотели
Стридите и мидите са умен избор, ако искате здрава и блестяща кожа. Мидите не само са концентриран източник на поддържащи кожата минерали като селен, цинк и мед, но и са богати на протеини и противовъзпалителни омега-3 мазнини. Черупчестите мекотели, са с високо съдържание на цинк, минерал, който регулира възпалението в кожата и стимулира зарастването на рани. А селенът, е минерал с мощни антиоксидантни свойства, който помага за защитата на кожните клетки срещу окислителното увреждане и UV лъчите. Консумацията на шест средно големи стриди покрива дневните ни нужди от цинк и осигурява 30% от дневните ни нужди от селен.
Броколи
Те са добър източник на фибри. Този кръстоцветен зеленчук също е с високо съдържание на витамин С и полифенолни антиоксиданти. Полифенолите помагат за инхибиране на определени ензими, участващи в разграждането на кожните протеини колаген и еластин, което може да помогне за забавяне на признаците на стареене. Тези вещества също помагат за предпазване от UV увреждане, осигуряват противовъзпалителни ефекти, ускоряват регенерацията на кожата и могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и еластичността на кожата. Нещо повече, броколите са източник на бета-каротин, провитамин А каротеноид, който има антиоксидантни свойства. Яденето на зеленчуци, като броколи, осигурява на тялото ни необходимите хранителни вещества, за да поддържа здрава кожа.
Пъстърва
Витамин D е мастноразтворимо хранително вещество, което е от съществено значение за растежа на кожните клетки и за образуването и функционирането на кожната бариера, най-външния слой на кожата. Витамин D също помага за регулиране на възпалението и поддържа имунната система на кожата, което помага за защитата на тялото от патогени и други вредни вещества. Недостигът на витамин D се свързва с възпалителни кожни заболявания, като псориазис и екзема.
Пъстървата е една от малкото храни, с високо съдържание на витамин D. Тя съдържа още и цинк, селен, протеини и омега-3 мазнини. Омега-3 мазнините DHA и EPA могат да помогнат за предпазване от рак на кожата и имат мощни противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат от полза за хора с възпалителни кожни заболявания.
Динята
Съдържанието и на вода е 90% и ще поддържа кожата ни хидратирана отвътре на вън . Пиенето на много вода и консумацията на хидратиращи храни, като диня, може да ни помогне да запазите кожата си млада, защото хидратацията помага за намаляване на появата на бръчки. Динята е добър източник на витамин С и поддържащи кожата антиоксиданти като ликопен и бета-каротин. Той осигурява аминокиселината L-цитрулин, която може да помогне за насърчаване на здравословното кръвообращение, което е важно за подхранването на кожните клетки.