Какво е устойчивост и какво общо има с храната?

Какво е устойчивост и какво общо има с храната?

„Устойчивост“ е понятие, трудно за дефиниране, тъй като може да означава различни неща в зависимост от контекста, в който се обсъжда. Концепцията обаче е много повече от модерен термин.

Най-често цитираното определение е дадено от Комисията Brundtland на ООН за устойчиво развитие през 1987 г.: Устойчивото развитие [отговаря] на нуждите на настоящето, без да прави компромис със способността на бъдещите поколения да посрещат собствените си нужди.“

Устойчивостта обхваща околната среда, икономиката, здравето, храненето и други свързани измерения. Тази взаимосвързаност може да се наблюдава в дефиницията на FAO за устойчиви диети:

Устойчивите диети са онези диети с ниско въздействие върху околната среда, които допринасят за сигурността на храните и храненето и за здравословния живот за настоящите и бъдещите поколения. Устойчивите диети са защитават и зачитат биоразнообразието и екосистемите, културно приемливи са, икономически достъпни; хранително адекватни, безопасни и здравословни, като същевременно оптимизират природните и човешките ресурси.

Защо е важно устойчивото снабдяване с храни?

Днес повече от три милиарда души са недохранени и много от 7 милиарда жители на нашата планета се хранят с нискокачествени диети. В същото време населението на света се увеличава бързо и се изчислява, че до 2050 г. на нашата планета ще има близо 10 милиарда души. Когато се разглежда устойчивото развитие на храните, целта е да се осигури бъдеще, населението да има както достатъчно налична храна, така и достъп до висококачествени, питателни храни.

Какво е устойчивост и какво общо има с храната? - bean plant 2348098 1920 1200x800 1

Хранителната продукция:

  • допринася за приблизително 30% от глобалните емисии на парникови газове, а животновъдният сектор сам по себе си представлява почти половината (14,5%) от тези емисии.
  • заема около 40% от глобалната земя;
  • използва 70% от прясната вода;
  • е най-големият фактор, застрашаващ видовете от изчезване;
  • причинява еутрофикация (претоварване с хранителни вещества) и мъртви зони в езера и крайбрежни райони;
  • доведе до това, че мнозинството (~60%) от световните рибни запаси са напълно уловени или свръхуловени (33%) – само 7% са недостатъчно уловени.

Такава глобална промяна на околната среда увеличава риска от необратими и катастрофални промени в земната система, белязани от нарастваща човешка смъртност, заболеваемост, конфликти и хранителна несигурност.

Какво е устойчивост и какво общо има с храната? - homepageimage en us

Селското стопанство в сегашната си форма е едновременно двигател на глобалната промяна на околната среда и жертва на променящите се условия на околната среда. Без действие светът рискува да не успее да изпълни Целите на ООН за устойчиво развитие и Парижкото споразумение.

Просто казано: глобалните хранителни системи не са устойчиви. Трябва да преосмислим как се храним и да преосмислим начина, по който произвеждаме храна в процеса. Две са главните цели:

Цел 1: Здравословни диети

Въз основа на задълбочени изследвания на храни, диетични модели и здравни резултати, Комисията определя „планетарна здравословна диета“ с диапазони на консумация за всяка група храни. Според Комисията глобалното приемане на този модел на хранене би осигурило големи ползи за здравето, включително значително намаляване на общата смъртност.

Въпреки името си, това не е специфична диета, а по-скоро гъвкав хранителен модел, който до голяма степен се състои от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и ненаситени масла; включва малко до умерено количество морски дарове и птиче месо, никакво или малко количество червено месо/преработено месо, добавена захар, рафинирани зърнени храни и нишестени зеленчуци.

Цел 2: Устойчиво производство на храни

Тъй като текущото производство на храни води до изменението на климата, загубата на биоразнообразие, замърсяването и неустойчивите промени в използването на водата и земята, Комисията Brundtland на ООН за устойчиво развитие също така идентифицира набор от граници, в които глобалното производство на храни трябва да остане, за да „намали риска от необратими и потенциално катастрофални промени в Земна система.

Тези граници се отнасят до шест ключови процеса на земната система: изменение на климата (въз основа на емисиите на парникови газове), промяна в земната система (въз основа на използването на обработваеми площи), използване на сладка вода, загуба на биоразнообразие (въз основа на степента на изчезване) и кръговрат на азота и фосфора (въз основа на относно прилагането на тези торове).

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares