Кантабрийската кухня

Кантабрийската кухня

Чували ли сте някога за Кантабрия? Това е автономна област в Северна Испания, която запленява със своите плажни ивици, градска архитектура и вкусна, традиционна кухня. Тя включва морски дарове от Кантабрийско море, сьомга, пъстърва, зеленчуци и млечни продукти, телешко и дивеч. Морските дарове там се ядът за закуска, обяд и вечеря и ако обичате да ги похапвате Област Кантабрия е точно за вас.

Какво ядът кантабрийците?

Калмарите може да не ви се струват много подходяща закуска, но това което закусват местните най- често е Rabas. Това е закуска на базата на калмари, която обикновено се консумира от кантабрийците. Морските дарове са широко използвани, от цялото крайбрежие и по-специално от залива Сантандер. Там се ядът всички морски деликатеси, включително миди, шушулки, раци, морски раковини, охлюви, омари и калмари.
От рибите най-консумирани са лаврак, мерлуза, риба скорпион, хамсия, сардина.
Албакорът или северният паламудът се използва в едно от най-типичните ястия за региона.

Някои от най-известните кантабрийски ястия са мерлуза в зелен сос (merluza en salsa verde), калмари с лук (maganos encebollados) и сепия в мастилен сос (cachon en su tinta). Все по- популярен става и гювечът от миди.

„Рабас“ или пържен калмар е най-популярното ястие по крайбрежието. Обикновено придружена с бяло вино или вермут. Обработената аншоа от град Сантоня е високо ценена и има първокласна репутация в световен мащаб.

Месо

Телешкото месо е широко консумирано. Най- често месото е от породата говеда Туданка. Най-големият панаир за говеда в Испания, Националният панаир на говедата Torrelavega, се провежда в Кантабрия. Той е съпроводен от много игри на спортна тема. Явно има защо месото да е толкова ценено там.
Дивечът също е с високо качество. Може да опитате елени, сърни и диви свине. Свинското месо е ключов елемент за cocido montañés, буквално „планинска яхния“, с боб, зеле и други съставки.

Тестени изделия

Кантабрийските сладкиши включват традиционните sobaos и quesada pasiega. Бутер тестото се използва широко, с различни имена, в различните региони: corbatas в Unquera и San Vicente de la Barquera, polkas в Torrelavega и sacristanes в Liérganes. Други забележителни сладкиши са frisuelo и canónigos,. Други десерти, които не са с произход от Кантабрия, но са често консумирани са оризов пудинг, натили, лече фрита и плодови конфитюри.

Млечните продукти включват прословутото кантабрийско крема сирене, picón Bejes-Tresviso, което пуснаха безплатно, за дегустация в Тревизо и съседния му град. Пушените сирена са наименувани в зависимост от мястото, на което се произвеждат. Като Áliva или Pido; и Quesucos de Liébana , направени със смес от краве и овче мляко.

Кантабрийската кухня е много разнообразна и автентична. Никой няма да остане гладен, защото тази кухня може да угоди на всеки вкус. Ако имате път към някое от градчетата в Кантабрия ето какво трябва да опитате, задължително:

Рабас

Рабас или пържени калмари е типичната тапа от морски дарове на кантабрийското крайбрежие. Приготвено с нарязани ивици или кръгчета калмари, които са леко начукани или панирани, преди да бъдат изпържени до хрупкаво съвършенство. Това ястие е най- вкусно, когато е леко подправено със сол и по избор със струйка пресен лимонов сок. Има много вариации на ястието в зависимост от вида калмари, вида на брашното или маслото, използвано за приготвянето, както и предпочитания вариант за нарязване на калмарите (ленти, пръстени или други форми). Най-добрите rabas са все пак тези, направени от пресни калмари, характеризиращи се с твърда консистенция, тънко покритие, нежна хапка и естествен вкус на морска вода.

Picón Bejes-Tresviso

Picón Bejes-Tresviso е синьо сирене, произведено от краве, овче и козе мляко, произведено в Кантабрия, в северната част на Испания. Произвежда се чрез хлабаво поставяне на извара с размер на лешник във формата, което позволява на достатъчно въздух да циркулира и да започне растежа на плесента Penicillium. След това сиренето се осолява и суши в продължение на 12 и 18 дни при температура между 15 и 18 °C. Picón Bejes-Tresviso има тънка, сива до жълто-зелена кора и е бяла, гладка и компактна отвътре. Има синьозелени жилки и мощен, леко пикантен и тръпчив вкус.

Quesada pasiega

Напомнящ на чийзкейк, quesada pasiega е традиционна кантабрийска кремообразна торта, приготвена с комбинация от масло, захар, мляко, брашно, яйца и рикота или сирене. Обикновено, със сладкиши, хората се печелят най- лесно. Най-често се овкусява с канела и лимонова кора. Текстурата на quesada pasiega е подобна на тази на гъст пудинг. Изпечен може да се сервира топъл или студен. Препоръчително е да се гарнира с плодови конфитюри, за да стане още по-вкусно.

Cocido montañés

Основните съставки в тази обилна кантабрийска яхния включват бял боб и зелени зеленчуци (berza). Ястието обикновено се обогатява с чоризо (свински колбас) и morcilla (кървавица), свински ребра и бекон. Смята се, че яхнията е изобретена през 17 век, но сегашното си име е получила през 60-те години на миналия век. За разлика от много други видове испански яхнии, където бульонът се сервира отделно, cocido montañés обикновено се консумира като едно ястие.

Независимо дали предпочитате месо или морски дарове кухнята на Кантабрия ще ви заплени със своята автентичност и уникалност.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares