Кое мляко съдържа най-много калций

Кое мляко съдържа най-много калций

Това мляко съдържа повече калций от кравето и може да си го приготвите у дома

Кравето мляко винаги е било основна част от нашата диета, особено за закуска. Неговото значение произтича от съдържанието му на калций, протеини и други основни хранителни вещества. Но през последните години нещата малко се промениха. Хората все по-често търсят алтернативи, които по-добре отговарят на техните нужди. Има хора с непоносимост към лактоза, със специфични хранителни предпочитания или просто такива, които се интересуват от по-леки варианти на растителна основа.

Тази промяна в навиците е подхранила възхода на напитките на растителна основа. Овесени, бадемови, оризови, кокосови и др. Списъкът е дълъг и всяка от тях предлага различен хранителен профил. Но със своето изключително минерално съдържание, сусамовото мляко се откроява.

Изключителен източник на минерали

Сусамовите семена съдържат забележително количество калций, както и магнезий, желязо и цинк. Благодарение на тази комбинация, напитката, приготвена от тях, се е превърнала в една от най-пълноценните от хранителна гледна точка напитки на растителна основа.

Всъщност, няколко проучвания показват, че сусамовото мляко може да съдържа повече калций от кравето мляко, с допълнителното предимство, че е 100% растителен продукт, без лактоза и холестерол. Освен това, то съдържа ненаситени мазнини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини, които допринасят за сърдечно-съдовото здраве и правилното функциониране на организма.

Неговият гладък вкус и кремообразна текстура го правят подходящ за множество приложения. Може да се консумира самостоятелно, да се смесва със зърнени закуски или да се добавя към кафе като заместител на традиционното мляко.

Как да го приготвите у дома?

Едно от предимствата на тази напитка е, че можете да си я приготвите сами, само с няколко съставки и без много усилия.

Съставки:

  • 4-5 чаши вода
  • 1 чаша сусамови семена
  • 4 фурми
  • 4 капки екстракт от ванилия
  • Щипка сол

Приготвяне:

Поставете всички съставки в блендера, в посочения по-горе ред, и го затворете плътно. Започнете да пасирате на ниска скорост и постепенно увеличавайте до максимална скорост. Ако е необходимо, използвайте бъркалка, за да помогнете на сместа да се смеси равномерно.

Блендирайте за 60-90 секунди, докато получите гладка текстура. Филтрирайте сместа през фина кърпа или торбичка за ядково мляко, като натискате, за да извлечете цялата течност.

Съхранявайте млякото в стъклена бутилка в хладилник за 3-4 дни. Резултатът е деликатна, леко сладка напитка с нотка на ванилия. Така бързо и лесно може сами да си направите хранителна, енергизираща и растителна алтернатива, която може да се превърне в отлично допълнение към ежедневната ви диета.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares