Според ново италианско проучване, публикувано в научното списание The American Journal of Clinical Nutrition, повтарящата се консумация на ултра-преработени храни е пряко свързана с ускоряването на биологичното стареене, факт, който има драстични последици за общото ни здраве.
Какво е ултра- преработена храна?
Първото нещо, което проучването искаше да направи, беше да определи какво представляват ултра- преработените храни? За да направят това, изследователите са използвали класификацията NOVA, система, която категоризира храните според тяхната степен на обработка. Тя е разработена от Центъра за епидемиологични изследвания в здравеопазването и храненето към Университета на Сао Пауло. По този начин те подчертават, че ултра-преработената храна е направена по индустриална рецепта, от вещества, извлечени от храна, а не от „цели храни“. Освен това преработените храни съдържат добавки с малко или никакви цели храни от плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, семена, месо, риба, мляко или яйца.
След като определиха какво е ултра- преработена храна, екипът от изследователи анализира данните, събрани от проучване, наречено Moli-Sani. Това епидемиологично изследване стартира през 2005 г. в района на Молизе в централна и южна Италия и оценява екологичните, генетичните и биомолекулярните рискови фактори, свързани с хронични и дегенеративни заболявания. Или, с други думи, с ускорено биологично стареене.
Преработеното месо е най-консумираната храна
Настоящите изследователи са използвали данни от 22 000 възрастни италианци, които са описали диетата си, като са избрали меню от 188 храни, които често се срещат на масата им. След това екипът анализира физически променливи като ниво на холестерол, кръвна глюкоза, инсулин или определени протеини, както и навиците за прием на калории. Участвали са 11 726 жени (52%) и 10 769 мъже (48%) на средна възраст 55 години.
Данните, събрани в проучванията, заключават, че участниците консумират 18,2% ултра- преработени храни дневно в обичайния си калориен прием, което е 10,7% от теглото на диетата им. Обработените меса са най-често срещаното ястие със 17,6%, следвано от индустриалните сладкиши с 14,2% и плодовите напитки с 10,9%.
Ултра- преработените храни ускоряват стареенето
Заключението от проучването е ясно: тези диети, които включват повече от 14% калории от ултра- преработени храни, са пряко свързани с ускореното биологично стареене, чрез параметрите, установени в „биологичния часовник“, който се ръководи от 36 различни кръвни биомаркери. Любопитно е, че най-честите потребители на ултра преработени храни обикновено са по-млади хора, с по-високо ниво на образование, по-малко активни и обикновено не страдат от хронични заболявания.
Защо ултра- преработените храни са вредни за здравето?
Свръхпреработените храни, образувани чрез промишлен процес, често губят хранителните си качества. Процесът на приготвяне на тези ястия също генерира вредни вещества, които в крайна сметка се поглъщат от потребителя. Да не говорим за многобройните добавки, които обикновено присъстват в повечето ултра- преработени храни. Изследователите, автори на изследването, също така посочват, че продължителният контакт с опаковъчни материали, като цяло нездравословни и замърсяващи, е друг вариант, който влияе върху крайното качество на храната и отрицателното му въздействие върху здравето на потребителите.
Най-общо казано, ултра- преработените храни съдържат високи нива на захар, сол, нездравословни мазнини и добавки. Не съдържат фибри, микроелементи и биоактивни съединения, които намираме в пълнозърнестите или естествените храни. Всичко това води до продължаващо влошаване на различни части, органи или системи на тялото, което води до постепенно влошаване на множество биомаркери, които в крайна сметка причиняват ускорено стареене на тялото ни.
Източник: La Razon