Мексиканската храна е популярна и обичана почти из целия свят. Ако искате да се храните здравословно и планирате да посетите мекикански ресторант или просто тази кухня ви допада, ето какво трябва да знаете.
Мексиканската храна е пълна с вкусни меса и вкусни гарнитури. От чипс и салса до тостада и енчилада, има много за избор. Kак да направите питателен избор с толкова много опции, които са ви достъпни?
В основата си мексиканската храна обикновено се състои от боб, царевица, домати, авокадо, месо, кактус и люти чушки, наред с други съставки, които са по същество питателни. И все пак начинът, по който някои продукти се приготвят в ресторантите – с тежкo олио за готвене, дълбоко пържени – може да добави допълнителни наситени мазнини, калории и натрий към хранителните вещества, които осигуряват.
Кои мексикански храни са питателни и здравословни?
Като цяло, по-хранителните опции включват фахитас, бурито с боб, ястия с пиле на скара и меки такос. Ето някои от най-питателните варианти, които да търсите в менюто.
Салати
Повечето мексикански ресторанти имат няколко опции за салата, приготвени с различни зеленчуци. Поискайте дресинга си отстрани – това ви помага да изберете количеството за себе си. Можете също така да пропуснете сиренето и/или тортила чипса, които често го придружават, ако ограничавате наситените мазнини. Можете да ограничите порцията си или да я споделите с приятел.
Чист протеин
Протеинът е съществена част от балансираната диета, известен със способността си да поддържа мускулната маса и засищащия си ефект върху апетита. Поръчайте печени на скара вместо пържени опции, като пиле или риба. Месните и рибните ястия понякога се приготвят в тежки масла и сосове, което отрича някои от техните хранителни ползи. Ако не ядете месо, можете да изберете вегетарианско ястие, което съдържа боб като източник на протеини.
Боб
Черният боб е с високо съдържание на протеини, ниско общо съдържание на мазнини, ниско съдържание на наситени мазнини и съдържа много фибри, което му дава зелена светлина като питателен избор в менюто. Все пак внимавайте, ако бобът, който предлагат е пържен.
Мека или хрупкава храна
Хрупкавите варианти като тази изкусителна купчина тортила чипс, са ароматни, защото са пържени. Те обаче може да съдържат повече мазнини и натрий, отколкото е здравословно. Вместо това можете да изберете меки тортили или тако, които са печени, а не пържени. Друг вариант е да ограничите броя на чипсовете, които ядете или да ги споделите с приятел.
Кафяв или бял ориз
Проверете дали ресторантът има опция за кафяв ориз, който е с много по-високо съдържание на фибри, протеини и други микроелементи в сравнение с белия си аналог. Той също така съдържа ненаситени липиди, микроелементи и се нарежда ниско по гликемичен индекс. Пълнозърнестите и пълнозърнестите варианти, като пълнозърнести тортили, обикновено са по-хранителни алтернативи.
Кои мексикански храни да избягвате?
Макар и примамливи, някои от по-малко питателните ястия, които може да искате да ограничите, включват начос, чимичангас, чалупас, такито, чили Relleno – всички от които са дълбоко пържени – както и енчилада, гарнирани с тежки сосове и сирене, и ястия, приготвени в сметана. Когато избирате предястие, не забравяйте, че е най-добре да поръчате меки тортили, които са печени, а не пържени.
Оставете сиренето
Някои хора избират да заменят сиренето с леко сирене в своята салата или тако (или да го избягват напълно) и избират други начини за придаване на вкус. За да подсилите храната си, добавете допълнително домати, лук и черен боб.
Подсладени напитки
Поръчате кана с вода за масата вместо подсладена напитка или коктейл. Подсладените напитки могат да увеличат желанието ви за храни с високо съдържание на сол и мазнини, а достатъчният прием на вода ще бъде само в полза на тялото ви.