Кои са 5-те най-скъпи ястия в света?

Кои са 5-те най-скъпи ястия в света?

Замисляли ли сте се колко скъпо може да струва едно ястие – деликатес или дори обикновена вечеря? Е, има ястия, които струват цяло състояние и са предназначени само за хора с дълбоки джобове. Нека хвърлим един поглед на 5-те най-скъпи от тях и преценете дали си заслужават парите.

  1. GRAND VELAS TACOS – $25 000

Най-скъпото ястие в света е  тако с говеждо месо Кобе, хайвер Almas Beluga и сирене Бри с черен трюфел. Сервира върху царевична тортила, поръсена със златни люспи. Такото се сервира и с екзотична салса, направена от сушени люти чушки, ултрапремиум текила Ley.925 añejo и покрита с кафе на зърна от цибетка. Това е специално и изключително скъпо кафе, което е преминало през храносмилателния тракт на цибетка – хищно азиатско животно.

Това ястие струвайки колосалните 25 000 щатски долара и се предлага в Мексико в новия ресторант Frida в курорта Гранд Велас Лос Кабос.

Кои са 5-те най-скъпи ястия в света? - nomer 1

  1. Fortress Stilt Fisherman Indulgence – 14 500 $

Предлаган в Fortress Resort and Spa в Гале, Шри Ланка, Fortress Stilt Fisherman Indulgence е известен с това, че е най-скъпият десерт в света. Името ознзчава нещо като почивката, задоволството на рибаря. Приготвя се само по специална заявка и се предлага на цена от цели 14 500 щатски долара.

Десертът включва рибар, който е ръчно изработен от шоколад. Основата му е италианска касата, овкусена с ирландски крем Бейлис. Аранжира се красиво и се сервира с компот от манго и нар и сос шампанско сабайон. Украсява се със златни листа.

Още нещо, което го прави наистина уникален десерт, е това, че  включва 80-каратов камък аквамарин, който седи върху шоколадовата кокила на рибаря.

Fortress Stilt Fisherman Indulgence се сервира с ръчно изработени по поръчка стъклени прибори за хранене.

Кои са 5-те най-скъпи ястия в света? - nomer 2

  1. ПИЦА ЛУИ XIII – 12 000 долара

Известно е, че най-скъпата пица в света Луи XIII е създадена от Ренато Виола. Първоначално пицата е била предвидена в порция само за двама души и е била само 20 см. За приготвянето на тестото, с което се прави тя, са необходими цели 72 часа, за да втаса и  да престои достатъчно дълго, преди да бъде изпичане. Направено е от съставки като три вида хайвер – Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic от иранското крайбрежие и Kaspia Beluga. Освен хайвера, в пицата има и много скъп омар, който се доставя от Норвегия, както и седем вида сирена.

Струваща 12 000 щатски долара, пицата Луи XIII се сервира в Салерно, Италия.

Кои са 5-те най-скъпи ястия в света? - nomer 3

  1. ХАЙВЕР АЛМАС НА BELUGA – 9884$

Сервирана от Beluga, единственият ресторант, посветен на хайвера в Дубай, порция от 250 грама хайвер Almas на Beluga се продава за 9884 щатски долара.

Almas е известен като „краля на кралете“ в света на хайвера, тъй като е най-редкият и най-скъпият хайвер в света. 24-каратовата златна пура, която се сервира с Almas Caviar, струва 422 щатски долара.

Кои са 5-те най-скъпи ястия в света? - nomer 4

  1. FLEURBURGER 5000 – $5000

Сервиран във Fleur от Hubert Keller в Лас Вегас, FleurBurger 5000 е най-скъпият бургер не само в САЩ, но и в света и идва с цена от 5000 щатски долара.

Апетитното ястие включва специално висококачествено говеждо и е покрито с гъши дроб и трюфели. Предлага се и с няколко плочи първокласен гъши дроб и патешка мазнина в прясно изпечен бриош. Бургерът се сервира с бутилка Petrus от 1995 г.

Кои са 5-те най-скъпи ястия в света? - nomer 5

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares