Ако някога се превърнете в част от онези щастливци, посетили страната на изгряващото слънце и ако по-специално посетите нейната столица, предлагаме ви да отделите време и средства да посетите някой от топ 3 ресторанти в Токио. С какво те са заслужили да се наредят в челната тройка, преценете лично или поне като се запознаете с нашия кратък очерк за тях.
Sushi Yoshitake
Невероятен ресторант, специализиран в единствени по рода си ястия, които няма да намерите никъде другаде. Sushi Yoshitake е мястото, където ще опитате най-доброто суши в света – без преувеличение.
Гостите биват посрещани в малка трапезария, не по-голяма от тази, която имате у дома, така че този седемместен ресторант вдъхва интимност, ексклузивност и голями очаквания за това, което предстои.
Кухнята е представена под формата на дегустационно меню, със селекция от апетитни хапки суши, смесени с шепа малки чинии цумами. Комбинирайте приятелската, комфортна атмосфера с отличната, несъвършена храна и резултатът е почти като да отскочите до дома на най-добрия си приятел за вечеря – ако най-добрият ви приятел беше готвач с три звезди Мишлен.
Главният готвач Масахиро Йошитаке полага безпрецедентни грижи всяко отделно парче суши да бъде представено върху перфектно оформено овално легло от ориз и всяко парче сашими да е нарязано точно по начина, по който той желае. Да гледаш как всичко се приготвя пред очите ти, преди да ти бъде поднесено, е истинско удоволствие.
тънко нарязани охлюви със сос от черен дроб
Takazawa
Успешно отразявайки гостоприемството и атмосферата на традиционна японска чаена церемония, този малък изискан ресторант е мястото, където главният готвач приготвя сложни френско-японски фюжън ястия, на които само десет гости наведнъж имат привилегията да се насладят.
Всяко безупречно поднесено ястие тук наистина е твърде красиво за ядене, с ярки, смели цветове, борещи се за внимание, крехки грациозни цветя, осигуряващи възвисяващ акомпанимент и морски дарове.
Всичко се сервира по креативен, изкусен начин, който е напълно неочакван. Преживятването е толкова добро, колкото и храната. Главният готвач успява да създе кулинарна магия от елементарни съставки с усет в своята драматично осветена отворена кухня, подпомаган от съпругата си, която сервира всяка хапка с чар и топлина.
рататуй, подобен на мозайка терин, създаден с различни ярко оцветени зеленчуци
Tapas Molecular Bar
Описван като място за захранване на вашето въображение, Tapas Molecular Bar надминава дори най-високите кулинарни очаквания. Със само осем свободни места, този ресторант със звезда Мишлен предлага изключително интимно гурме изживяване, истинско изкуство в стил иновативна молекулярна кухня.
Сгушен в стилния Oriental Lounge на 38-ия етаж на хотел Mandarin Oriental, този ресторант предлага двучасови обяди и вечери с няколко ястия, предназначени да изумят очите и вкусовите ви рецептори. Шикозната кухня на открито ви позволява да наблюдавате как екипът от талантливи готвачи създават деликатесите пред очите ви.
стриди и цариградско грозде, сервирано в буркан
Японците изумяват не само с невероятната си кухня, която е популярна и обичана почти в целия свят, но и със своите ресторанти, които не могат да се сравнят с нищо в Европа и всъщност са доста трудни за описване с думи. Те не просто трябва да се посетят, те трябва да се „преживеят“.