Колагенът е протеин, чиято функция е да държи заедно различните структури на тялото. Той е отговорен за свързването на съединителните тъкани: мускули, сухожилия, връзки, кожа, кости, хрущяли, хематологична тъкан, мастна тъкан и органи. Неговата функция е да образува влакната, от които са създадени структурите на тялото. Колагенът е най-разпространената протеинова молекула в прешлените. Той играе решаваща роля за твърдостта и гъвкавостта на кожата. Външният вид на кожата, ноктите или косата зависят от този протеин. С възрастта много витамини и протеини в тялото ни спират да се произвеждат и ако искаме да сме в добро здраве, трябва да си ги набавим допълнително.
В кой плод има много колаген?
Сините и червените плодове, съдържат голямо количество колаген. В първата група се открояват къпините, а във втората – ягодите, малините, червените боровинки и черешите. Тези плодове спомагат за генерирането на колаген и витамин С, които са от решаващо значение за борбата със стареенето, тъй като спомагат за поддържането на младежки вид на кожата и намаляват появата на бръчки и фини линии. Но плодът с най-много колаген не принадлежи към тази група.
Чували ли сте за Нанс?
Нанс е тропически плод с високи нива на антиоксиданти и се откроява с голямо количество хранителни вещества и много малко калории. Консумира се както пресен, така и преработен и се използва в десерти, сладоледи и солени ястия. Този плод помага за синтеза на колаген в тялото, благодарение на съдържанието на хранителни вещества като витамин С. Плодът е пълен с антиоксиданти, който подмладяват кожата и премахват бръчките.
Кои зеленчуци имат повече колаген?
Зелените зеленчуци като броколи или зеле повишават нивата на колаген. Това е така, защото те съдържат хлорофил, който е пигмент в зелените растения, който помага за производството на колаген. Други полезни зеленчуци са червените чушки, поради високото съдържание на витамин С. Червените чушки, подобно на нанса, имат високи нива на антиоксиданти.
Как да включите Нанс в диетата си?
Сушени плодове: могат да се консумират директно, измити и пресни. Това е здравословен вариант за закуски.
Натурални сокове: може да се добавя към сокове, за да добавите свежо докосване, а също така може да се комбинира с други плодове като ананас, портокал или банан.
Салати: може да се добави към плодова салата или традиционна салата с маруля.
Десерти: може да се използва за конфитюри, желета, мусове или като съставка в торти или тарти.
Сосове: за придружаване на месни, рибни или вегетариански ястия. Неговият уникален вкус придава специална нотка на ястията.
Източник: La Razon