Колко дълго траят замразените зеленчуци

Колко дълго траят замразените зеленчуци

С изключение на доматите и тиквичките, повечето от тези продукти имат срок на годност повече от две години.

Замразените зеленчуци са също толкова хранителни, колкото и пресните, и дори могат да бъдат по-питателни. Зеленчуците, предназначени за бързо замразяване, се берат в пиковата си зрялост, когато имат пълната си хранителна стойност. Процесът на бързо замразяване запазва свойствата им, защото спира реакциите, които ги променят. По този начин зеленчуците се замразяват бързо, при температура от -40ºC и поотделно, което предотвратява кристализацията и разрушаването на структурата на зеленчука, избягвайки загубата на хранителни вещества и следователно запазвайки всички хранителни качества на продукта, както и оригиналния му вкус, цвят и текстура. Те имат по-дълъг срок на годност от пресните зеленчуци. Но колко дълго издържат?

Това зависи от няколко фактора. Най-важният е видът фризер. От решаващо значение е те да достигат температури между -18 и -24 градуса по Целзий, за да може хранителната свежест да се запази за по-дълго време. Вакуумно запечатаните торбички или контейнери със сигурно затваряне са идеални за запазване на свежестта. Но видът зеленчук също играе важна роля. Като общо правило, колкото по-дълго се съхранява замразената храна, толкова повече може да се влоши качеството ѝ. Затова се препоръчва да се използва в рамките на препоръчителния срок, за да се гарантира оптимална свежест и хранителна стойност.

Повечето зеленчуци имат срок на годност над две години. Според данни, предоставени от Asevec, „чушките могат да издържат 6,3 години, картофите 6,2, а грахът и артишокът 4,9“. Това е така, защото зеленчуците с по-високо съдържание на захар, като граха, са склонни да замръзват по-добре, тъй като захарта действа като естествен консервант. Зеленият фасул и спанакът имат с една година по-кратък срок на годност, съответно 3,8 и 3,6 години. Броколито, зеленчук с много малко захар, издържа още по-малко, 2,7 години. Доматите имат най-кратък срок на годност, като издържат само 0,5 години във фризера, следвани от тиквичките с 1,5 години.

Въпреки че няма закон, който да определя конкретен срок за съхранение на зеленчуци във фризера, е изключително важно да се спазва студената верига и датата „най-добър до“, отпечатана върху опаковката, тъй като това гарантира, че продуктът запазва качеството и безопасността на храните. А що се отнася до съхранението им, най-добрият вариант, както препоръчват експертите, е да държите замразените зеленчуци в долното чекмедже на фризера, тъй като там обикновено е най-студено и има най-стабилна температура.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares