Компотът от праскови е един от най-ароматните и обичани десерти, който носи лятно настроение дори в най-студените зимни дни. Той е не само вкусен, но и полезен. Прасковите са богати на витамини A, C, E, минерали и фибри. В българската кухня компотът е традиционен начин за консервиране на сезонни плодове, за да можем да се наслаждаваме на свежия им вкус целогодишно.
Освен че е чудесен десерт сам по себе си, компотът може да се използва и за приготвяне на сладкиши, кремове, коктейли или да бъде ароматно допълнение към сутрешната овесена каша.
Ползи от прасковите
Преди да преминем към рецептата, е добре да споменем и някои от основните ползи на прасковите. Те са богати на антиоксиданти и спомагат за защита на клетките от свободните радикали. Съдържат над 85% вода и така поддържат хидратацията на организма. Благодарение на фибрите стимулират работата на стомашно-чревния тракт и подобряват храносмилането. Също така подпомагат и имунната система. Витамин C е важен за съпротивителните сили на организма.
Необходими продукти за 7 буркана (от по 800 мл)
• 3 кг добре узрели, но стегнати праскови
• 2 кг захар
• Около 5–6 литра вода
• 7 буркана с винтови капачки или капачки за затваряне с машинка
Избор на праскови – Подбирайте плодове без наранявания и гнилости. Леко твърдите праскови запазват формата си по-добре след стерилизация.
Измиване и обелване – Измийте прасковите добре. Ако искате да ги обелите лесно, потопете ги за 30 секунди в гореща вода, след това веднага в студена – кожицата ще се свали без усилие.
Разрязване и почистване – Разполовете прасковите и отстранете костилките. Можете да ги оставите на половинки или да ги нарежете на четвъртинки.
Приготвяне на сиропа
В голяма тенджера загрейте водата и захарта, като бъркате, докато захарта се разтвори напълно. Съотношението може да се променя според вкуса – за по-сладък компот добавете повече захар, за по-лек – намалете количеството.
Нареждане и пълнене на бурканите
Поставете половинки или четвъртинки праскови в бурканите, като ги подреждате плътно, но без да ги притискате силно. Залейте с горещия захарен сироп, като оставите около 1 см свободно пространство до ръба. Затворете бурканите с капачки.
Стерилизация
Подредете бурканите в голяма тенджера, на дъното на която сте сложили кухненска кърпа (за да не се допират директно до метала). Залейте с вода до нивото на капачките. Варете на слаб до среден огън около 20 минути след завиране на водата. Извадете внимателно бурканите и ги обърнете с капачките надолу за около 12 часа, за да се запечата добре вакуумът.
Съхранение
Дръжте компота на хладно, сухо и тъмно място. При правилно затваряне и стерилизация, може да се съхранява до 1–2 години, като вкусът и ароматът остават свежи.
Компотът от праскови е прекрасен начин да запазим вкуса на лятото за дългите зимни месеци. Приготвянето му е лесно, а резултатът еароматен, свеж и пълен с полезни вещества. Независимо дали ще го консумирате самостоятелно или ще го използвате като част от по-сложно ястие, той винаги ще донесе нотка топлина и домашен уют.