Консумацията на червено месо променя чревните бактерии

Консумацията на червено месо променя чревните бактерии

Доказано е, че червеното месо намалява наличието на полезни бактерии в микробиотата.

Последните епидемиологични проучвания разкриват силна корелация между консумацията на червено месо и развитието на възпалителни заболявания в червата. Резултатите, публикувани в Molecular Nutrition and Food Research, показват, че консумацията на червено месо е причинила бактериален дисбаланс в чревната микробиота на изследваните мишки.

Изследователите са хранили мишки с различни видове червено месо, включително свинско, говеждо и агнешко, в продължение на две седмици. В последствие тази консумация в предизвикали възпаление в дебелото черво на гризачите. Консумацията на тези три диети, базирани на червено месо, е изострила възпалението в дебелото черво. Анализите са разкрили свръхпроизводство на провъзпалителни цитокини и инфилтрация на имунни клетки в дебелото черво на мишки, хранени с червено месо. Тези диети са довели до значително намаляване на относителното изобилие на бактериални щамове като Streptococcus, Akkermansia, Faecalibacterium и Lactococcus, заедно с увеличаване на Clostridium (отговорни за ботулизъм и гангрена, наред с други) и Mucispirillum (способни да преминават през лигавичната бариера, за да взаимодействат физически с клетките на гостоприемника).

„Това проучване допринася за подобряване на подходите за диетична инервация, за лечение на възпалителни заболявания на червата и показва тясна връзка между диетата, чревната микробиота и чревния имунитет“, заключава Дан Тиан, ръководителят на проучването.

Следващата стъпка на екипа на Тиан е да възпроизведе тези резултати при хора, за да определи дали резултатите са същите и как количеството консумирано месо влияе върху микробиотата, както и дали видът месо също влияе върху микробиотата.

Източник: La Razón



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares