Консумацията на кои храни се свързва с повишен риск от рак?

Консумацията на кои храни се свързва с повишен риск от рак?

Ракът е сложно заболяване, което може да бъде причинено от различни фактори, включително генетични мутации, токсини от околната среда и фактори, свързани с начина на живот, като диетата. Въпреки че няма нито една храна или хранително вещество, за които е доказано, че причиняват рак, има определени храни, които са свързани с повишен риск от развитие на заболяването.

В тази статия ще разгледаме кои от храните се свързват с  появата на рак.

Преработено и червено месо

Преработените и червените меса са свързани с повишен риск от рак на дебелото черво, стомаха и панкреаса. Преработеното месо включва месо, което е консервирано чрез опушване, сушене или осоляване, като бекон, шунка и хот-дог. Червеното месо включва говеждо, свинско, агнешко и козе.

Световната здравна организация класифицира преработеното месо като канцероген от група 1, което означава, че е известно, че причинява рак при хората. Червеното месо е класифицирано като канцероген от група 2A, което означава, че вероятно е канцерогенно за хората.

Консумацията на кои храни се свързва с повишен риск от рак? - 60ff1914f350d50019590549

Захар и храни с високо съдържание на мазнини

Храните с високо съдържание на захар и мазнини са свързани с повишен риск от няколко вида рак, включително рак на гърдата, яйчниците и простатата. Храните с високо съдържание на захар могат да причинят инсулинова резистентност, което може да доведе до възпаление и повишен риск от рак. Храните с високо съдържание на мазнини също могат да допринесат за възпаление и наддаване на тегло, които са рискови фактори за рак.

Алкохол

Консумацията на алкохол е свързана с повишен риск от няколко вида рак, включително рак на гърдата, черния дроб и дебелото черво. Рискът от рак се увеличава с количеството консумиран алкохол и дори умерената консумация на алкохол доказано увеличава риска от рак. Алкохолът може да увреди клетките и да увеличи възпалението, което може да допринесе за развитието на рак.

Консумацията на кои храни се свързва с повишен риск от рак? - alcohol whiskey liquor 1296x728 header

Наситени и транс мазнини

Наситените и трансмазнините са свързани с повишен риск от няколко вида рак, включително рак на гърдата и рак на дебелото черво. Наситените мазнини се намират в животински продукти като месо, сирене и масло, докато трансмазнините се намират в преработени храни като бисквити, сладкиши и пържени храни. И двата вида мазнини могат да допринесат за възпаление и повишен риск от рак.

Храни, консервирани със сол

Консервираните със сол храни като кисели краставички, осолена риба и сушени меса са свързани с повишен риск от рак на стомаха. Солта, използвана в тези храни, може да увреди лигавицата на стомаха, което води до възпаление и повишен риск от рак.

А кои храни има противораков ефект?

Докато някои храни са свързани с повишен риск от рак, други могат да имат защитен ефект. Доказано е, че плодовете и зеленчуците по-специално намаляват риска от няколко вида рак. Това вероятно се дължи на високото им съдържание на антиоксиданти, витамини и фибри, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждане и насърчаване на здравословния клетъчен растеж.

Консумацията на кои храни се свързва с повишен риск от рак? - 643188 gettyimages 153946385 ca1ccfaad9be44325afc434b305adc0d

Като цяло една балансирана диета, която е богата на цели, непреработени храни и с ниско съдържание на захар, мазнини и алкохол, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак. Освен това редовните упражнения, поддържането на здравословно тегло и избягването на тютюна също действат в тази посока.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares