Копърът – ароматен помощник в кухнята

Копърът – ароматен помощник в кухнята

Копърът е кулинарна билка с тънки, нишковидни листа, които се разклоняват във всички посоки. Той е в семейство Apiaceae, което  включва също целината, морковите и магданоза.

Копърът произхожда от Източна Европа и е често срещана съставка в много традиционни ястия от тези региони.  Употребата му се среща в много източноевропейски ястия, например емблематичната студена супа от цвекло, борш.

Копърът расте в умерен климат и обича слънцето. Ако се остави да узрее, растението копър ще покълне с малки жълти цветя, които в крайна сметка ще се превърнат в семена. Тези семена се използват и като кулинарна подправка и имат много силен ароматен вкус, подобен на семена от кимион.

В традиционната медицина както копърът се използват за лечение на лошо храносмилане.

Копърът в кулинарията

Пресният копър е силно ароматен и има силен тревист вкус с нотки на анасон и магданоз. Копърът може да се намери и като изсушена билка. Изсушеният копър изглежда като куп зелени трески и има малко по-мек, землист вкус в сравнение с пресния си аналог. Семената от копър също се използват в кулинарията и имат много силен ароматен вкус, подобен на семената от кимион.

Копърът е традиционен компонент на ароматната саламура, която превръща краставиците в кисели краставички. Също така се съчетва добре с риба и меки, кремообразни сирена. Използва се в оригиналната рецепта за таратор.

Хранителен профил на копъра

Една чаша пресен копър (около 9 грама) съдържа:

  • 4 калории;
  • 0,3 г протеин;
  • 0,1 г мазнини;
  • 0,6 г въглехидрати;
  • 0,2 г фибри.

Въпреки че копърът рядко се консумира в големи количества, той е богат на витамин С, манган, желязо и фолат (витамин B9).

Копърът - ароматен помощник в кухнята - potato dill soup 1 1600sq o 720x540 1

Как да си изберем качествен копър?

Пресният копър е широко достъпен и може да се намери в повечето големи хранителни магазини и пазарите за плодове и зеленчуци. Когато избирате копър, опитайте се да намерите пресен такъв, тъй като е по-ароматен и вкусен в сравнение със сушения.

Потърсете връзките, които са тревисто зелени, с изправени стъбла. Копърът увяхва бързо след отксъването му, така че дори и съвсем пресният копър ще е малко отпуснат. Избягвайте връзки, които са покафенели, усещат се „лигави“ при допир.

Ако избирате сушен копър, пазарувайте в магазини с голям оборот. Сухият копър бързо губи аромат и сила. Поради тази причина вижте дали можете да помиришете изсушения копър, преди да го купите. Сухият копър с добро качество все още ще мирише силно.

За семената от копър се прилагат същите правила. Накратко, ако са ароматни и изглеждат добре, вероятно са качествени.

Съхранение

Пресният копър е доста деликатен и може да издържи само два до три дни в хладилника. Най-добрият начин да го съхранявате е да поставите стъблата му в чаша вода и да покриете листата му с найлонов плик. Това ще гарантира, че листата ще останат относително твърди и защитени от увреждане от студа.

Както всички сушени билки и подправки, сухият копър и семената му трябва да се съхраняват в херметически затворен контейнер на хладно, сухо и тъмно място. Така съхранявани ще издържат три до четири месеца.

Подготовка за консумация

Въпреки че пресният копър рядко се консумира самостоятелно, технически не се нуждае от специална подготовка (освен бързо изплакване), преди ядене.

Пресният копър е перфектна подправка, когато се накълца на ситно и се добави към салати, варени зеленчуци, сандвичи, паста и риба. Съчетава се особено добре със сьомга и меки, меки сирена.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares