Коя гъба осигурява най-много ползи за мозъка

Коя гъба осигурява най-много ползи за мозъка

Тя противодейства на когнитивния спад и има антимикробни, антивирусни, противоракови, антидиабетни, бори се със затлъстяването и има антиоксидантни свойства.

Всички сме чували за ползите от ядливите гъбите за нашето здраве, най-известните сред тях са манатарките, но има и други, които са още по- полезни. Една от най-популярните ядливи гъби в света, Lentinula edodes, по-известна като шийтаке, е изследвана за възможните си неврологични приложения и ползи за човешкия организъм. Един от най-важните компоненти е разнообразието от въглехидрати, бета-глюкани, които се съдържат в нея. Те имат способността да намаляват възпалението, да регулират имунната система и да се борят с инфекциите.

През последните години беше установено, че бета-глюканите подобряват разнообразието на чревния микробиом при мишки, което е от решаващо значение, като се има предвид връзката между червата и мозъка. Гъбите шийтаке помагат да се противодейства на когнитивните увреждания, причинени от диета с високо съдържание на мазнини, която причинява възпаление на мозъка, според проучване, публикувано в Journal of Translational Medicine. Гъбата е богата на хранителни вещества, съдържа множество минерали (калий, манган, магнезий, желязо и фосфор) и витамини (провитамин D2, витамин B1, B2, B6, B12 и ниацин), които я правят потенциален източник на важни хранителни вещества. Съдържа и феноли, полизахариди и стероли, които играят роля в телесните функции и подобряват здравето.

Скорошно проучване се фокусира върху откриването на терапевтичния потенциал на гъбите и описва различните им хранителни свойства, полезни при превенцията и лечението на заболявания. Въз основа на този анализ различни научни изследвания разкриха свойства като антимикробни, антивирусни, противоракови, антидиабетни и антиоксидантни свойства.

„Установено е, че гъбите шийтаке са една от полезните храни, които могат да осигурят множество ползи“, заключава едно от гореспоменатите изследвания. „Поради наличието на много биоактивни съединения, те могат едновременно да действат като антимикробно, антивирусно, противораково/антитуморно, антидиабетно, антихиперлипидемично, антихолестеролно, антиоксидантно, против стареене, хепатопротективно и имуномодулиращо средство.“ Трябва обаче да се има предвид, че могат да намалят шансовете за рак, но не го лекуват; могат да подсилят имунната ни система, но не ни лекуват. И към това трябва да добавим, че проучванията, проведени до момента, изискват повече клинични изпитвания с хора, за да потвърдят окончателно същите резултати, които са получени при животински модели.

 

Източник :La Razon



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares