Краставиците – защо те са идеалната храна?

Краставиците – защо те са идеалната храна?

Какво са повечето летни салати без свежа краставица в тях? Но краставиците предлагат повече от приятен вкус, те също са пълни със здравословни хранителни вещества.

Краставиците произхождат от Индия и популярността им скоро нараства, първо в азиатския континент, а след това и в целия свят. Краставиците принадлежат към семейство Тиквови (Cucurbitaceae), заедно с тиквата и динята, така че технически те са плод.

Краставиците са супер хидратиращи

Краставиците имат високо съдържание на вода, което ви помага да се поддържате хидратирани. Всъщност те са съставени от поне 95 процента вода, което ги прави една от най-хидратиращите храни, които можете да ядете.  Като се има предвид, че телата ни също са изградени предимно от вода, хидратацията е от ключово значение за поддържането на доброто функциониране на всички наши органи и системи, особено на нашите бъбреци.

Краставиците са с високо съдържание на витамин К

С всяка порция краставици ще се доближите до ежедневните си нужди от витамин К. Витамин К най-вече поддържа здравословното съсирване на кръвта в цялото тяло. Също така е важен за развитието на здрави кости като жизненоважен прекурсор на протеина остеокалцин, необходим за създаването на костна тъкан.

Краставиците - защо те са идеалната храна? - 0252430001646035728 1717334 920x708

Краставиците могат да помогнат за намаляване на възпалението

Краставиците са пълни с антиоксиданти. Подобно на много други растителни храни, краставиците са пълни с ползни съединения или полифеноли, особено лигнани и кукурбитацини. Тези растителни съединения се борят с възпалението в цялото тяло, както и със свободните радикали, които могат да бъдат причина за хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Краставиците поддържат здравословното храносмилане

Съдържанието им на вода, съчетано със съдържанието на фибри, прави краставиците здравословна храна за ядене, която подпомага храносмилането. Краставиците са особено богати на разтворими фибри, които насърчават редовния и здравословен метаболизъм, като същевременно работят за намаляване на нивата на холестерола.7 Водата е жизненоважна за правилното храносмилане, защото помага на тялото да разгражда и усвоява хранителните вещества. Също така помага за предотвратяване на запек и подуване на корема.

Краставиците доставят витамин С и калий

Краставиците съдържат скромни, но все пак забележителни количества витамин С и калий. Витамин С, също антиоксидант, помага за засилване на имунната система. Калият помага за засилване на хидратиращите способности на краставиците, тъй като този минерал е електролит, който работи за поддържане на баланса на течности в тялото.

Краставиците могат да помогнат за регулиране на кръвната захар

Краставиците също могат да помогнат за регулирането на кръвната захар и предотвратяването или поддържането на диабет. Едно ревю, публикувано в Journal of Complementary and Integrative Medicine, показва, че консумацията на краставици е свързана с по-добър контрол на кръвната захар, като има антидиабетни ефекти.

Краставиците - защо те са идеалната храна? - 32ad3fdda8f8ad451a812684d29475ca medium

Идеална храна за отслабващи

Краставиците са изключително ниско калорични, тъй като съдържанието им е предимно вода. Прибавяйте и смело в салати или ги използвайте са свежа гарнитура. Когато се почувствате гладни, а не е време за вашето хранене, да изядете една краставица е чудесна опция да похапнете без да нарушите калорийния си дефицит. Просто краставиците имат пренебрежимо малко калории – 12 калории за 100 грама.

Как да изберете най-добрите краставици на пазара?

Като цяло, когато купувате краставици избягвайте тези с дебела, покрита с восък кора. За да получите най-доброто от вашата краставица, идеално е да я консумирате с кората, но восъчното покритие може да е неприятно и да затрудни доброто измиване на краставицата, тъй като микробите са склонни да полепват по восъка. Също така не е добре, ако краставицата е започнала да омеква или да пожълтява. Повърхността й трябва да е гладка, за предпочитане да няма наранени участъци.

Краставиците се вписват перфектно във всяка диета – салати, турии, дипове, сандвичи, студени супи…Краставиците наистина са универсална храна. Възползвайте се от тях ежедневно.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares