Летни изкушения от ягоди

Летни изкушения от ягоди

Кой не обича ягоди? Те са достатъчно прекрасни, за да си ги хапвате просто така, но са перфектни и за приготвянето на двете най-големи летни изкушения – лимонада и сладолед.

Лимонадата се приготвя само за 15 минути, но ще трябва да я оставите да престои още 30. За приготвянето на сладоледа ще трябва да отделите 40 минути, а за предстой във фризера 3 часа. Бъдете сигурни, че усилията си заслужават.

Лимонада с ягоди

Необходимите продукти

  • 3 ч. ч. ягоди
  • 1 и 1/2 ч. ч. захар
  • 5 ч. ч. вода
  • 1 и 1/2 ч. ч. прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне 

Пасирайте ягодите с блендер или с кухненски робот. Ако желаете да отстраните семките, минете ги през сито.

В малка тенджера смесете водата и захарта и ги сложете на котлона и чакайте да заври. Бъркайте постоянно, за да сe разтвори захарта. После отстранете от котлона и поставете настрани. Сместа трябва да се охлади до стайна температура.

Смесете захарния сироп с лимоновия сок и пюрето от ягоди. Разбъркайте добре и приберете в хладилник докато се охлади.

Добавете 3 ч. ч. студена вода и разбъркайте. Може да разредите с още вода, ако прецените, че има нужда.

Сервирайте с лед, мента и цели ягоди.

Домашен ягодов сладолед

Необходимите продукти 

  • 1 и 1/2 ч. ч. ягоди
  • 2 с. л. мед
  • 1/2 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 ч. ч. сметана
  • 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне

Нарежете ягодите. Смесете ги в купа заедно с меда, захарта и лимоновия сок. Оставете така смесените продукти да престоят 15-20 минути. Важното е ягодите да пуснат сока си.

Намачкайте сместа с вилица. Ако искате сладоледът да бъде съвсем гладък, пасирайте всичко.

Добавете сметаната и ванилията.

Сложете сместа в затворен съд и оставете във фризера за 3-4 часа.

Оставете сладоледа на стайна температура за 5 минути преди да сервирате, за да се отпусне малко.

Украсете с цели ягоди и листенца мента.

Насладете се на лятото с тези две страхотни ягодови изкушения!

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares