Месото, което понижава холестерола

Месото, което понижава холестерола

Когато мислим за меса с ниско съдържание на холестерол, повечето хора се насочват към пилешко или пуешко месо, пренебрегвайки свинското или говеждото. Съществува обаче един много по-изненадващ и по-рядко срещан вариант и това е щраусовото месо. Въпреки че може да изглежда екзотично, все повече потребители откриват хранителните му ползи, особено за тези, които искат да се грижат за сърцето си, без да трябва да жертват вкуса.

Щраусовото месо се отличава с ниското си съдържание на холестерол. То съдържа само 58 милиграма на 100 грама, което е много по-ниска стойност от пилешкото (85 мг) или говеждото (между 90 и 100 мг). Освен това, тези животни обикновено се отглеждат в естествени условия, с храна без хормони и антибиотици, което допринася за тяхната хранителна стойност. Следователно, то е идеален избор за тези, които искат да поддържат балансирана диета, с ниско съдържание на наситени мазнини.

Не само че е с ниско съдържание на холестерол, но е богато и на протеини (около 28 грама на 100 грама) и съдържа важни минерали като желязо и цинк, които са от съществено значение за имунната система и производството на енергия. Мекият му, леко сладък вкус напомня на традиционното червено месо, но без интензивността или силния аромат на другите алтернативи.

Как се приготвя щраусово месо?

Въпреки че не е толкова лесно да се намери, колкото други видове месо, щраусово месо може да се закупи в специализирани месарници или да се поръча онлайн от сертифицирани ферми. Приготвянето му изисква известно внимание, поради ниското си съдържание на мазнини, то е склонно да изсъхва бързо, ако се препече. Затова професионалните готвачи препоръчват да се готви на среден огън, като говеждо филе.

Щраусовото месо става все по-популярно в отговор на световната тенденция към здравословни и устойчиви храни. Отглеждането му има по-малко въздействие върху околната среда от това на другите селскостопански животни. Въпреки че не е най-разпространеният вариант, си струва да се опита, особено ако спазвате здравословна за сърцето диета или просто ви е любопитно какъв е вкуса на месото.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares