Моята кухня
5 салати с тиква
Салата от печена тиква и спанак Необходимите продукти: 2 чаши нарязана на кубчета тиква; 2 чаши пресен спанак; 1/4 чаша натрошено сирене фета; 1/4 чаша сушени боровинки; 2 супени лъжици тиквени семки; балсамов винегрет дресинг. Начин на приготвяне Поръсете тиквените кубчета със зехтин, сол и […]
7 рецепти с ряпа
Пюре от ряпа с масло и зелен лук Необходимите продукти: 4 средно големи репи, обелени и нарязани на кубчета; 2 супени лъжици несолено масло; 2 супени лъжици пресен див лук, нарязан; сол и черен пипер на вкус. Начин на приготвяне Сварете нарязаната на кубчета ряпа, […]
5 рецепти, идеални за приготвяне през октомври
Пет вкусни рецепти, идеални за приготвяне през октомври, включващи сезонни съставки и вкусове. Палачинки с ябълка и канела Започнете октомврийските си сутрини с успокояващия аромат на палачинки с ябълка и канела – ароматите на есента. Необходимите продукти: За палачинките 1 1/2 чаши универсално брашно; 2 […]
5 рецепти за супи с праз
Крем супа от праз и карфиол Необходимите продукти: 2 праза, нарязани (само бели и светлозелени части); 1 малка глава карфиол, нарязана; 4 чаши зеленчуков бульон; 2 скилидки чесън, смлени; 1/2 чаша готварска сметана или кокосова сметана (за опция без млечни продукти); сол и черен пипер […]
5 рецепти с праз
Крем супа от картофи праз Необходимите продукти: 4 стръка праз, почистени и нарязани; 4 картофа, обелени и нарязани на кубчета; 1 глава лук, наситнена; 4 чаши зеленчуков бульон; 1 чаша готварска сметана; сол и черен пипер на вкус; 2 супени лъжици масло; нарязан зелен лук […]
Праз – ползи за здравето и предложения за готвене
Празът, често засенчен от своите по-популярни братовчеди в семейството на алиум като лука и чесъна, е забележителен зеленчук с уникален вкус и богат хранителен профил. Тези дълги, зелени стъбла може да не се използват толкова често, колкото други зеленчуци, но те са страхотни, когато става […]
5 вкусни есенни рецепти със сезонни съставки
Есента е време на уютни пуловери и изобилна реколта от сезонни продукти, които могат да вдъхновят вашето кулинарно творчество. От ароматните тикви до хрупкавите ябълки, есенният сезон предлага богата палитра от вкусове. Предлагаме ви пет апетитни рецепти, с които да празнувате вкусовете на есента. Супа […]
Често срещани грешки при готвене – как да ги избегнем
Готвенето е наистина нещо повече от готвене, то е форма на изкуство, която ни позволява да създаваме вкусни ястия и да изразяваме своята креативност в кухнята. Въпреки това дори опитни готвачи понякога допускат грешки, които могат да доведат до кулинарни катастрофи. Кои са някои от […]
10 рецепти за закуска до 250 калории
Смути с банан и фъстъчено масло Необходимите продукти: 1 узрял банан (105 калории); 1 супена лъжица фъстъчено масло (90 калории); 1/2 чаша неподсладено бадемово мляко (15 калории); кубчета лед (по желание). Начин на приготвяне Смесете банана, фъстъченото масло и бадемовото мляко до гладкост. Добавете кубчета […]
5 рецепти за кето закуска
Кето диетата е сред диетите, с които най-бързо се свалят излишните килограми. Дори и да не я следвате, тези 5 закуски с ниско съдържание на въглехидрати ще ви изненадат приятно. Кето „чашки“ с авокадо и бекон яйца Необходимите продукти: 2 зрели авокадо; 4 големи яйца; […]
5 рецепти за лека вечеря
Пилешка салата с лимон и билки на скара Необходимите продукти: 2 обезкостени пилешки гърди без кожа; 2 супени лъжици зехтин; 1 лимон, изстискан от сока и кората; 2 скилидки чесън, смлени; 1 чаена лъжичка сух риган; Сол и черен пипер на вкус; листа зелена салата; […]
5 рецепти с манго
Салса с манго и авокадо Необходимите продукти: 1 зряло манго, нарязано на кубчета; 1 зряло авокадо, нарязано на кубчета; 1/2 глава червен лук, нарязан на ситно; 1 чушка халапеньо, почистена от семките и нарязана на ситно; сок от 1 лайм; 1/4 чаша пресен кориандър, нарязан; […]
Манго – тропическа наслада за всеки вкус
Мангото, сочен и възхитителен тропически плод, е известено и със своя примамлив вкус и интересни приложения в кухнята. С богата история, датираща от хиляди години, този плод не само радва небцето, но предлага и многобройни ползи за здравето. Независимо дали се яде самостоятелно или се […]
Маслините – ползи за здравето
Маслините, често смятани за кулинарен деликатес, са част от човешката диета от хиляди години. Тези малки плодове, богати на вкус, са идеална добавка в различни предястия, ястия и салати, а освен това са и много здравословни. Снабдени с основни хранителни вещества и уникални съединения, маслините […]
Чушките – вкусни, полези и перфектни за готвене
Чушките, на места наричани още пиперки, са използвани в много различни кухни по света. Те са от вида capsicum annuum и се срещат в различни цветове. Ще ги намерите най-често в зелено, жълто, оранжево или червено. Има още кафяви, бели и дори лилави, макар и […]
5 рецепти с червени чушки
Пълнени червени чушки Необходимите продукти: 4 червени чушки; 1 чаша варен ориз; 500 г смляно говеждо или пуешко месо; 1 малка глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 400 г нарязани на кубчета домати, отцедени; 1 чаша настъргано сирене (чедър, моцарела или по […]
Боровинките – изключително полезни за здравето
Боровинките са плод на многогодишно цъфтящо растение от рода Vaccinium. Освен че са много вкусни, те предлагат и редица ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да бъдете още по-мотивирани да ги включвате редовно в диетата си. Порция от 100 г сурови боровинки съдържа […]
Краставиците – защо те са идеалната храна?
Какво са повечето летни салати без свежа краставица в тях? Но краставиците предлагат повече от приятен вкус, те също са пълни със здравословни хранителни вещества. Краставиците произхождат от Индия и популярността им скоро нараства, първо в азиатския континент, а след това и в целия свят. […]
Как да приготвите перфектните палачинки?
Палачинките, вечна любима закуска, радват вкусовите рецептори от поколения със своята пухкава текстура и апетитни вкусове. Постигането на перфектната палачинка изисква деликатен баланс на съставките, техниката и доза любов. Нека видим какво е нужно да знаем, за да създадем перфектните палачинки. Съставките имат значение Основата […]
Копърът – ароматен помощник в кухнята
Копърът е кулинарна билка с тънки, нишковидни листа, които се разклоняват във всички посоки. Той е в семейство Apiaceae, което включва също целината, морковите и магданоза. Копърът произхожда от Източна Европа и е често срещана съставка в много традиционни ястия от тези региони. Употребата му […]