Може ли лошата диета да ви изложи на по-голям риск от COVID-19?

Може ли лошата диета да ви изложи на по-голям риск от COVID-19?

Зимата се задава, а с нея се покачват рисковете от заразяване със всякакви вирусни инфекции – настинки, грип, коронавирус. Може ли начинът ни хранене да ни предпази в някаква степен или обратно – да отслаби имунитета ни? Как да подобрим храненето на децата в семейството, като едни от най-уязвимите?

Лошата диета оказва отрицателно въздействие върху всички области на вашето здраве и благополучие, от здравето на сърцето ни до нивата на кръвната захар и дори как се чувстваме. Но има един елемент, за който сме особено загрижени в момента – колко добре телата ни могат да се борят с болестите. Какво обаче наричаме „лоша храна“, защо е вредна за вас и какво причинява на тялото ви?

Лошата храна е храна, която има отрицателно въздействие върху вашето здраве. Например:

 • подсладени напитки
 • фаст фууд
 • бял хляб
 • големи количества сладкиши
 • захарни изделия
 • силно преработени храни
 • големи количества червено месо

Всяко от тях има конкретно въздействие върху вашето здраве, като кара тялото ви да работи по-усилено (и не по добър начин), за да я преработи. Например, яденето на много захар може да доведе до скок в нивата на кръвната захар, докато други повишават нивата на калориите ви над препоръчителните дневни граници, а други съдържат продукти, които са вредни за вашето здраве.

Прекаляването с тях може да доведе до:

 • диабет
 • сърдечно заболяване
 • високо кръвно налягане
 • затлъстяване
 • понижена имунитет

Защо това, което ядете, влияе на имунната ви система?

Лошата диета, особено тази, съдържаща твърде много захар, пречи на имунната ви система да работи с пълния си капацитет и ви излага на по-голям риск от заболяване. Освен това възпрепятства способността на тялото да атакува чужди бактерии и вируси, които причиняват инфекции.

Обратно – храненето със здравословни храни и такива, богати на хранителни вещества, помага на тялото ви да се бори с инфекцията. Например, допълването на диетата ви с храни, богати на хранителни вещества, като плодове и зеленчуци, дава възможно най-добрия тласък на имунната система.

Както се казва, вие сте това, което ядете и ако искате здраво тяло и имунна система, трябва да ядете храна, която поддържа това. Изборът да добавите много зеленчуци и богати на витамини храни към вашата диета, като същевременно намалите наситените мазнини, е отличен начин да подкрепите имунната си система и да поддържате тялото си здраво.

Вземете решение днес да добавите към диетата си повече здравословни, поддържащи имунитета храни и да намалите количеството не полезните храни, които консумирате. Не забравяйте, че пълната промяна в начина на живот не се случва за една нощ, така че не се притеснявайте, ако ви отнеме известно време, за да утвърдите диетата си.

Въпреки че няма пряка връзка „хранете се правилно и няма да се разболеете от COVID-19“, вашата диета оказва влияние върху вашето здраве и това е факт. Правилното хранене, грижата за вашето психическо и физическо здраве играе съществена роля в способността на тялото ви да се бори с болестите.

Включете повече здравословни, пресни, непреработени храни в диетата на цялото семейство, за да сте сигурни, че помагате на имунната си система в най-трудния за нея период, а именно студените месеци.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares