Най-добрите и най-лошите диети за 2023 г

Най-добрите и най-лошите диети за 2023 г

Всяка година експертите класират диетите според техните качества и резултати. Класацията е интересна и можем да научим много от нея. Ето и таз годишните призьори.

Най-добрата цялостна диета за 2023 г.

Шест поредни години средиземноморската диета печели трофея за най-добра диета „Best Diet Overall“. Ценена високо заради своята дългосрочна устойчивост, тоест последователите й биха могли да се придържат към нея цял живот, без да се чувстват прекалено ограничени, този хранителен план също така спечели и за най-здравословна диета.

От какво се нуждаете, за да следвате средиземноморската диета? Всъщност тя съвсем не е толквоа строга, точна и сложна, като мнозина диети. Заредете се с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, морски дарове и здравословни мазнини. Наслаждавайте се на чаша червено вино от време на време, ако решите да пиете алкохол. Ограничете преработените храни и добавените захари, включете малко ежедневна физическа активност и отделете време с любимите хора.

В равенство за втората най-добра диета за 2022 г. ще откриете диетата DASH за понижаване на кръвното налягане и предимно растителната флекситарианска диета. На четвърто място е диетата MIND, поддържаща когнитивното здраве. На пето място ще намерите диетата TLC, което означава „терапевтични промени в начина на живот“.

Най-лошите диети за 2023 г. според експертите

Поради липсата на гъвкавост, прекалено ограничителния им характер и възможните хранителни дисбаланси, които могат да възникнат от спазването на тези програми, най-лошите диети за годината включват диетата със сурова храна, кето диетата, Atkins, OPTAVIA и SlimFast.

Повечето или всички от тези планове ограничават поне една здравословна хранителна група и са повече план, отколкото начин на живот. Изследователите изчисляват, че около 80% до 95% от тези, които отслабват с рестриктивни планове, връщат всичко обратно, а понякога и повече. Проучванията свързват „йо-йо диета“ с повишен риск от рак и по-лоши резултати за здравето на сърцето в сравнение с простото поддържане на постоянно тегло. Въпреки че кето печели злато в категорията за най-добра диета за бързо отслабване, вероятно това е причината да е с по-ниска оценка като цяло.

Най-добрите и най-лошите диети за 2023 г - weight loss

Всички победители в категория най-добра диета

 • Най-добра цялостна диета: средиземноморска диета
 • Най-добра диетична програма: диета WeightWatchers
 • Най-добра диета за отслабване: диета WeightWatchers
 • Най-добрата диета за бързо отслабване: Кето диета
 • Най-добрата диета за здравословно хранене: средиземноморска диета
 • Най-лесната диета за следване: Флекситарианска диета и TLC диета
 • Най-добрата диета за диабет: DASH диета
 • Най-добрата здравословна за сърцето диета: DASH диета
 • Най-добра растителна диета: средиземноморска диета
 • Най-добра семейна диета: флекситарианска диета, средиземноморска диета и TLC диета
 • Най-добрата диета за здравето на костите и ставите: средиземноморска диета и DASH диета

И така, коя диета да следвате?

Независимо от категорията или желаната крайна цел – по-добро здраве на сърцето, по-нисък риск от диабет, по-здрави кости, загуба на тегло – най-добрите диети за 2023 г. имат няколко общи неща:

Те не включват дълъг списък от „забранени“ храни.

Те наблягат върху цели храни, включително плодове и зеленчуци.

Те препоръчват намаляване на консумацията на добавени захари и ултра-преработени храни.

Най-добрата диета за вас е тази, която включва всичките ви любими храни в умерени количества – и да, това определено може да включва шоколад и сладолед, стига да са в разумни количества.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares