Ключът към този сезонен плод е относителната влажност на околната среда.
Ако и вие сте се чудили как да запазите ябълките в къщи свежи за по-дълго време, за да ги предпазите от омекване, окисляване или разваляне, науката има много прост трик.
Ключът е влажността. Има причина, поради която рафтовете на супермаркетите често се пръскат с вода, през целия ден. Допълнителната влажност може да запази плодовете и зеленчуците свежи, намалявайки количеството изхвърлена храна. Влажният въздух не позволява на продуктите да губят вода, което не им позволява да се свиват. Ябълките са един от онези плодове, които могат да се възползват от високата влажност.
Идеалната среда за съхранение на този плод е с относителна влажност от 90 до 95%. Най-лесният начин е да използвате чекмеджето за зеленчуци в хладилника, което е място с по-висока влажност. Но внимавайте да не ги съхранявате с банани или ягоди. Бананите и ягодите произвеждат високо съдържание на етилен, нещо като „хормон на узряване“ на плодовете. Ябълките също произвеждат етилен, но в по-малка степен. Избягвайте да ги слагате заедно с ягоди, тъй като бързо ще се развалят.
Ако в хладилника няма достатъчно място, можете да използвате влажна хартиена кърпа, за да ги увиете. Или найлонов плик, с дупки в него, така, че етиленът да излиза, но влагата да остава.
Ако сте в магазин за хранителни стоки, може да си купите ябълки, които вече са останали свежи дълго време. Съхраняването на плодовете при строго контролирани температури и нива на кислород и влажност, може да запази свежия вкус на ябълките с месеци, дори до една година след прибиране на реколтата. Ето защо можете да се наслаждавате на плодовете през цялата година, въпреки че те се берат предимно между юли и октомври.
Източник: La Razon