Диетите, които дават приоритет на пълноценни и минимално преработени храни, могат да насърчат по-голямаta мобилност и сила в напреднала възраст
Екип от американски изследователи от Харвардския университет свързва консумацията на ултрапреработени храни с крехкост при хора на средна и по-висока възраст.
Проучване, публикувано в списание Nutrients от Института за възрастни хора в еврейския произход, свързан с Медицинския факулте,т в престижния кампус, подчертава, че консумацията на тези храни наистина е свързана с лек, но значителен спад във физическата функция, включително по-бавна скорост на ходене както при мъжете, така и при жените, както и намалена сила на захват при мъжете. По-конкретно, този екип анализира данни от общо 2547 възрастни в кохортата на потомството на Framingham Heart Study за период от 10,8 години. През това време 9,2% от участниците (233 души) са развили taka nare`enata крехкост.
Въпреки че учените не са открили пряка връзка между консумацията на ултра-преработени храни и появата на крехкост, всяка допълнителна дневна порция от тези храни е била свързана със значително намаляване на скоростта на ходене (по-малко от 0,001 метра в секунда годишно). При мъжете всяка допълнителна порция е била свързана и с годишно намаляване на силата на захвата.
Авторите на това изследване подчертават значението на диетата в напреднала възраст, като същевременно наблягат на необходимостта от продължаване на изследването на биологичните механизми, които са в основата на връзката между ултрапреработените храни и функционалния спад.
Във всеки случай, тези открития трябва да се добавят към нарастващия брой доказателства, че диетите, които дават приоритет на пълноценните и минимално преработени храни, могат да насърчат по-голяма мобилност и сила в напреднала възраст.






