Популярния дигитален каталог Новоказино.онлайн отново изненада своите фенове с поредна заинтригуваща класация, а именно топ ястията на френските крале. Малко е странно как Новоказино.онлайн пуска такава класация, но определено тя ни пренася във Версай при най-светските персони.
Френските крале, особено Луи XIV са останали в историята с богатите и разточителни пиршества, които се помнят и днес. Кралската кухня във Версай е била символ на престиж и сила, а храната е била разнообразна и изтънчена, за да отговаря на статута на монархията. Ако и на вас ви е интересно какво са си похапвали в онези времена и кои ястия са присъствали ежедневно в менюто на кралете, то задължително прочетете следващите редове.
Френските креспинети
Един от най-популярните десерти, по време на управлението на Луи XIV са били палачинките, известни като креспинети. Макар сладкишите да не са били така разнообразни, както днес, Луи XIV е обичал всичко, свързано с пресни плодове и сладки сиропи.
Френските креспинети са тънки палачинки, които могат да се сервират със сладки или солени гарнитури. Те са под номер 3 в класацията на Новоказино.онлайн, което определено ни кара да се замислим дали да не си приготвим и ние. За тези които обичат кулинарните експерименти, може да тестват като за начало една класическа рецепта за сладки френски палачинки, която е проста и бърза за приготвяне:
Необходими съставки:
- 250 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 2 супени лъжици разтопено масло (или олио)
- 1 супена лъжица захар, за да станат сладки
- Щипка сол
- 1 чаена лъжичка ванилия (по желание)
- олио за пържене
Пригответе тестото:
В голяма купа разбийте яйцата с щипка сол и захар (ако правите сладък вариант). Добавете постепенно брашното, като разбърквате постоянно, за да избегнете образуването на бучки. Бавно добавете прясното мляко, като разбърквате до получаване на гладка смес.
Оставете тестото да втаса 15-30 минути на стайна температура. Това ще помогне на палачинките да станат по-гладки и нежни.
Пържене:
Загрейте тиган на средно силен огън и го намажете с малко масло. Изсипете малък черпак от сместа в тигана, като го завъртите, за да разстелите равномерно тестото на тънък слой. Пържете палачинката около 1-2 минути, докато краищата започнат да се отделят и получат златист цвят. Обърнете я и запържете за още около минута от другата страна. И така вашите френски палачинки са готови.
Какво друго обичали да похапват във Версай според Новоказино.онлайн?
На масата често е имало различни видове птици, фазан, яребица, гълъби, а също и екзотични птици като пауни. Месото е било част от всяка вечеря във версайския дворец. Ловът е бил неизменна част от живота на френските крале, затова на пиршествата често са сервирали дивеч като елен, сърна и дива свиня. Телешкото, говеждото и агнешкото са били основни на кралските трапези, поднесени с различни сосове и гарнитури.
Въпреки, че дворецът Версай се намира далеч от морето, рибата е била редовна част от менюто, особено на религиозни празници и в дните на пости. Морски дарове като омари, стриди и раци са били символ на изтънчен вкус и са сервирани редовно.
От зеленчуците аспержите, артишокът, карфиолът и гъбите са били сред любимите зеленчуци, които са отглеждани в кралските градини на двореца. Плодове като смокини, праскови, ягоди и пъпеши са били изключително популярни. Кралските градини и Оранжерията на Версай са осигурявали пресни цитрусови плодове, като портокали и лимони.
Хлябът е бил важен елемент на кралската трапеза, като за краля и благородниците е приготвян специален бял хляб, докато за обикновените хора се е използвал по-груб хляб. Сладкиши, торти, кремове и изтънчени сладкарски изделия, често базирани на плодове и мед, са били задължителни. Кралският двор е обичал да се наслаждава на богат избор от конфитюри и бисквити.
Кралската трапеза във Версай е била не само въпрос на необходимост, но според новоказино.онлайн и на политическа и социална демонстрация, на власт и престиж. Храненето е било важно събитие, което често е отнемало часове и е включвало голямо количество ястия, приготвени с най-качествените продукти.