Лесна и вкусна рецепта за октопод на скара, с която ще впечатлите семейството и приятелите си. За да приготвите 6 порции ще ви е нужен около 1 час и 45 минути.
Съставки:
1 октопод- само пипалата
2 супени лъжици сол
1 супена лъжица черен пипер на зърна
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
½ среден лимон
½ супена лъжица смлян пресен магданоз
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Напълнете голяма тенджера 1/2 пълна с вода. Добавете 2 супени лъжици сол и зърна черен пипер. Оставете да заври на силен огън.
Междувременно поставете октопод върху дъска за рязане. С дървена лъжица или чук за месо начукайте пипалата няколко пъти. Като започнете от средата и се придвижите надолу по всяко пипало, за да омекне месото.
Потопете пипалата във врящата вода 3 пъти, като всеки път ги държите във вода 2-3 секунди, докато пипалата се свият.
Потопете целия октопод във вряща вода. Оставете водата отново да заври, намалете котлона до минимум. След това покрийте и оставете да къкри, докато октоподът омекне като вилица, 45 до 60 минути.
Свалете от огъня и охладете за 30 минути.
Предварително загрейте външна скара на средно висока температура и леко намажете решетката с масло.
Печете октопода на грил, докато се овъгли от всички страни, 3 до 4 минути на страна. Свалете от огъня, нарежете на парчета и поставете в чиния за сервиране. Поръсете с екстра върджин зехтин и изстискайте лимон отгоре. Поръсете с магданоз и подправете със сол и черен пипер. Сервирайте веднага.