Отказът от храна при децата- какво се крие зад него?

Отказът от храна при децата- какво се крие зад него?

Зад отказът от хранене при децата се крият различни причини.

1. Медицински проблеми

Въпреки че това може да изглежда като най-очевидната причина децата да не ядат, тя често е най-пренебрегваната или не е проучена задълбочено. Когато децата имат добре документирано медицинско състояние или са видимо болни, очевидно е, че тяхното хранене е засегнато. Понякога обаче има по-фини знаци, които са лесни за пропускане. Два от най-големите виновници са тихият киселинен рефлукс и запекът, като те са много често срещани проблеми при злоядите деца..

Въпреки че киселинният рефлукс е често срещан при бебета, той може да има въздействие и върху много по-големи деца, дори ако не са били диагностицирани като бебета. За съжаление много пъти това е така, защото децата не се оплакват, че ги боли стомахът. Много от тях дори не го осъзнават, защото са се чувствали така от толкова дълго време или са твърде малки, за да изразят с думи как се чувстват.

Запекът и рефлуксът са проблеми, които имат спите решения, стига да се вземат мерки.

2. Сензорна обработка

Има реални причини и начини, по които можете да помогнете на придирчивите деца. За  придирчивите хора сензорната обработка играе голяма роля в отказа им да ядат храни. Казано по-просто, ако усещат нещо отвратително в устата или на ръцете си, те няма да го изядат.

Изисканият терапевтичен термин, който даваме, когато детето не иска да докосва различни текстури, е тактилна защита. Когато не харесват определени текстури в устата си или дъвчат/хапят/ближат всичко друго освен храна, това е знак, че устната им сензорна система се нуждае от помощ.

Улики, че детето ви може да отказва храни поради сетивни данни, са: задъхване, извиване или привидно уплашено от вида, миризмата, докосването или вкуса на определена храна.

Какво може да направите? Обърне внимание на това, за да може детето ви да се научи да яде разнообразни питателни храни по време на хранене с останалата част от семейството.

Отказът от храна при децата- какво се крие зад него? - 309721823 h 1

3. Устно-моторни умения

Приемаме го за даденост, но дъвченето е координирано умение точно като ходенето, говоренето и научаването на четене. Не е лесно за всички деца. Терапевтите наричат ​​способността за дъвчене устно-моторни умения.

Признаците, че детето ви може да не дъвче добре са:

  • задушаване/запушване, след като храната вече е в устата им за няколко секунди/минути;
  • държене на храната в устата;
  • детето иска да яде меки или пюрирани храни;
  • изплюване на наполовина сдъвкана храна;
  • храната пада случайно от устата на детето.

Някои деца отказват да ядат храна, защото не знаят как да я дъвчат или се страхуват, че ще се задавят/повърнат и т.н. Ако в основата на отказа от храна на детето стоят недобри устно-моторни умения, необходима е работа със специалисти.

4. Тревожност

Често децата, които отказват да се хранят изпитвят някакво безпокойство от храната. Може да им е трудно да дъвчат, да получават стомашни болки когато се хранят,или не могат да понасят текстурата на толкова много храни, се страхуват да поставят нови или различни храни в устата си. Храненето често не е било приятно и изпълнено с негативни преживявания, така че да, те са уплашени. Те са тревожни.

Въпреки това безпокойството рядко е основна основна причина, освен ако не премине в клинична психологическа тревожност.

В този случай децата често правят следните типове твърдения:

  • Страх ме е да ям спагетите, които може да се задавя.
  • Много искам да го ям, но може да е замърсено с микроби.
  • Ами ако в пицата има отрова? Просто не мога да го ям.

Децата, които страдат от такива тревоги относно храненето, често изпитват и обща тревожност и тя трябва да бъде лекувана.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares